Najnovije

OVAJ BROD JE IZAZVAO DIPLOMATSKI SKANDAL: Crna Gora se njime ponosi, a Hrvati smatraju da je njihov i traže ga! (VIDEO)

Nizom manifestacija Crna Gora proslavlja 85. rođendan jedrenjaka "Jadran", najlepšeg i najvrednijeg broda Mornarice Vojske Crne Gore. Ali, osim što je ploveći spomenik jednog vremena i pomorske tradicije na ovim prostorima, vlasništvo nad školskim brodom je predmet spora Hrvatske i Crne Gore koji traje još od vremena raspada bivše Jugoslavije, a čije se rešenje još ne nazire.

Jadran (Foto: Jutjub)

Upravo je juče zbog njega izbio diplomatski skandal, kada je hrvatska pop pevačica Ivana Vrdoljak -Vana, iznenada je otkazala koncert koji je trebalo da održi u Tivtu, na palubi upravo jedrilice "Jadran". Hrvatski mediji objavili su informaciju da se Vana, „ni krivi ni dužna, našla u središtu diplomatskog incidenta između Hrvatske i Crne Gore”, jer zvanični Zagreb vrši pojačan međunarodni pritisak na Podgoricu da se Hrvatskoj “vrati brod koji je 1991 JNA otela iz Splita”.

Za crnogorsku mornaricu i Vojsku Crne Gore stvari su više nego jasne - školski brod "Jadran" je deo crnogorske flote i služi za obuku pomorskog kadra , kaže u izjavi za Radio Slobodna Evropa komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda, Vesko Tomanović.

- Kao što znate, školski brod "Jadran" je u flotnoj listi brodova Mornarice Crne Gore. To je brod koji je vlasništvo Crne Gore i on se nalazi u organizacijsko formacijskoj strukturi Mornarice Crne Gore - navodi Tomanović.

A o tome da li su u toku intenzivni pregovori dve države, kako izveštavaju pojedini mediji u regionu, Tomanović kaže:

- Mornarica Crne Gore nije upoznata o bilo kakvim međudržavnim razgovorima između Crne Gore i Republike Hrvatske što se tiče školskog broda "Jadran" - kaže Tomanović.

Iz crnogorskog Ministarstva odbrane i ranije su bili eksplicitni da je "Jadran" crnogorski, da neće dozvoliti da ovaj brod bude tačka sporenja dve države, ali da će štititi sopstvene interese.

Još od raspada bivše države i pokretanja sukcesije između država nastalih njenim raspadom, Hrvatska od Crne Gore potražuje školski brod "Jadran" jer smatra da ima pravo nad jedrenjakom na osnovu činjenice da je brod, koji je bio u sastavu Ratne mornarice bivše JNA, svoju bazu imao u ratnoj luci "Lora" u Splitu.

Međutim, kako je nakon izbijanja rata između svih republika bivše Jugoslavije postignut dogovor da se sve naoružanje i vojne instalacije, koje su se na početku sukoba našle na teritoriji pojedinih republika, mogu smatrati i vlasništvom tih republika, tako je i školski brod "Jadran", koji se u tom trenutku zatekao na remontu u tivatskom "Arsenalu", ostao u posedu Crne Gore.

Ali, da Hrvatska ne odustaje od zahteva da "Jadran" pređe u njeno vlasništvo pokazala je i protestna nota zvaničnog Zagreba vlastima Crne Gore i Malte u maju ove godine, kada je jedrenjak bio na krstarenju na relaciji Tivat-Valeta-Tivat. Naime, Hrvatska je od Malte diplomatskim putem zatraženo da otkaže gostoprimstvo "Jadranu" i njegovoj posadi", što se , međutim nije dogodilo.

Novinar riječkog "Novog lista" Luko Brailo za RSE kaže da se ta tema u hrvatskim medijima pojavljuje povremeno i podseća da tamošnja javnost na jedrenjak "Jadran" gleda kao na plovilo koje pripada Hrvatskoj.

- Ta tema se pojavi s vremena na vreme, ali nije da je nešto posebno i često prisutna u medijima. Za taj problem ovdašnja javnost i zna jedino preko medija iako je svojevremeno delovalo jedno udruženje iz Splita koja je okupljala ljude koji su nekada službovali na tom brodu. Ovde se inače na "Jadran" gleda kao na brod koji pripada Hrvatskoj koji je odvezen tamo i da bi tu trebalo pronaći neki dogovor. Jedno vreme se pominjalo da bi bio moguć neki dogovor o zajedničkom korišćenju ali na tome se ostalo - pojašnjava Brailo.

Jedrenjak "Jadran" je u "službu stupio 19. avgusta 1933. kada je zvanično upisan u Flotnu listu tadašnje Kraljevske mornarice Jugoslavije. Izgrađen je u Hamburgu u Nemačkoj, a do danas su se na njemu obučile i školovale brojne generacije pomorskih oficira.

Pročitajte OVDE kako Tramp nije samo gurnuo crnogorskog premijera već ga je i brutalno izvređao.

Izvor:  Radio Slobodna Evropa

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA