Najnovije

VLADIKA TEODOSIJE: Hvala Vučiću za Banjsku, ali ne hvala...

Vladika Teodosije se tokom obraćanja u manastiru Banjska na severu Kosmeta obratio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Vladika Teodosije (foto: Jutjub)

"Hvala našem predsedniku što se setio naših svetinja i ne samo ovde nego i u drugom mestu, ali ovde sa ovog mesta hoću da kažem ne hvala mu za reči koje upućuje ovih dana Srbima na KiM-u. To nisu reči nade, to nisu reči hrišćanima, one nisu dostojne onoga koji je na čelu ovog naroda“, rekao je vladika.

Nekada najlepši srpski manastir koji je tokom vekova teško postradao, godinama se već obnavlja i trenutno je jedno od omiljenih stecišta ne samo vernika sa severa Kosova, već i drugih posetilaca. 

Teodosije je naveo da se manastir i monaštvo obnavlja silom božjom, ali i dobrotom svih koju su dali svoj prilog, kojima je i danas iskazao svoju zahvalnost. 

"Na prvom mestu hteo bih da istaknem Kancelariju za KiM, Vladu Republike Srbije“, vladika se zahvalilo i mnogim domaćim i međunarodnim darodavcima, a zahvalnost je uputio i srpskom predsedniku. 

"Hteo bih da istaknem i lični prilog našeg predsednika, gospodina Aleksandra Vučića, koji je posetio ovu obitelj i koji je sam zaželeo da se ova sveta obitelj obnovi. Hvala našem predsedniku što se setio naših svetinja i ne samo ovde nego i u drugom mestu“. 

"Ali ne hvala mu za reči koje upućuje ovih dana Srbima na KiM-u“, rekao je vladika Teodosije. 

Naglasio je da "to nisu reči nade, to nisu reči hrišćanima, one nisu dostojne onoga koji je na čelu ovog naroda“. 

Komentarišući reči predsednika Vučića da u Đakovici nema Srba, Teodosije navodi "Teško nam je kad čujemo 'koga ima u Đakovici', 'da li bi mi živeli danas u Đakovici'“. 

"Pa živimo, evo, tu je igumanija, tu su sestre, u Đakovici se služi sveta liturgija, zar to nije dovoljno u ovom vremenu?“, pitanjem je vladika Teodosije odgovorio na Vučićeve reči od da u Đakovici nema nijednog Srbina. 

Mnogi su u 18. i 19. veku posustali i promenili veru, a zahvaljujući onima koji nisu, mi danas postojimo na ovim prostorima, podsetio je takođe vladika. 

"I u naše vreme ima onih koji su spremni da opstoje našu veru, i neće se turčiti radi boljeg života“, dodao je. 

Ovogodišnji domaćin slave i kolačar manastira Banjska bio je Grado Maksimović, rodom iz ovih krajeva, koji danas živi u Australiji, u Sidneju.

OVDE pogledajte odgovor igumana Save Janjića Aleksandru Vučiću.

Izvor: Radio Kontakt Plus

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Srušene crkve i manastiri na Kosovu i Metohiji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA