Najnovije

Serija "Koreni" uskoro na malim ekranima: Problem identiteta i porekla

Čast da ove godine otvori Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji pripala je seriji "Koreni" Radio-televizije Srbije. Priča napisana prema antologijskom romanu Dobrice Ćosića sadrži 10 epizoda, a prve dve epizode festivalska publika imala je priliku da vidi 13. avgusta.

Sloboda Mićalović kao Simka u "Korenima" (Foto: Jutjub)

Serija "Koreni", koja će od oktobra početi da se emituje na RTS, premijerno je prikazana na otvaranju Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, koji će trajati do sutra. Publika je imala priliku da pogleda dve epizode koje su bile spojene u jednu celinu.

Politička previranja u Srbiji s kraja 19. i na početku 20. veka, problem identiteta i porekla, odnos privatnog i političkog, a sve kroz prizmu bogate seoske porodice Katić okvir su Ćosićevog romana koji je u scenario pretočio Đorđe Milosavljević, a režirao Ivan Živković. U glavnim ulogama pojavljuju se Žarko Laušević, Igor Đorđević,Sloboda Mićalović, Radovan Vujović, Bogdan Diklić, Nenad Jezdić, Dara DŽokić, Bojan Žirović, Goran Šušljik i mnogi drugi.
Serija je mesecima snimana u bajkovitim, rustičnim selima Gornji Račnik i Bagrdan, nedaleko od Jagodine, a Sloboda Mićalović - Ćetković, koja tumači ulogu Simke, nedavno je ispričala zasto se emotivno vezala za svoj lik i dala sve od sebe da ga verodostojno prikaže publici.

- Simka je svedok jedne porodične nesreće i gašenja loze Katića. Ona uspeva, kao što Ćosić kaže, da pronađe način da im se loza ne ugasi. Velika je stvar što se RTS potrudio da podrži jedan skup projekat. Danas se gubi osećaj za lepo, estetiku, osećaj za moral, a oni se bore da opstanemo kao nacija. Bez kulture i obrazovanja nema nam mrdanja – izjavila je Mićalovićeva.

Sloboda se osvrnula i na scenariste, jer prema njenim rečima, bez dobrih scenarija glumci su na mukama.
- Baš u ove prve dve epizode mogli ste da vidite kako dobar tekst može da podrži glumca. Neka to bude jedan od repera za naše mlade dramaturge - da se ugledaju na Dobricu Ćosića ili Ivu Andrića. Dragan Bjelogrlić je to uradio na prošlom Niškom festivalu. I to je dobra baza da razbijemo barijeru koja se dešava van naših želja. Volim i bioskop i televiziju. Ali, sada se to meša i sjedinjuje u jedno i ovaj festival je dobra osnova da to povežemo – rekla je Sloboda za ‘’Blic’’.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA