Najnovije

VOJSKA SRBIJE PROSLAVILA DAN AVIJACIJE: Nećemo iznajmljivati naše nebo (FOTO)

Nebo nad Srbijom je slobodno i mi ćemo svoje nebo sami čuvati, poručio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin na svečanosti povodom Dana roda avijacije, upriličenoj na aerodromu "Batajnica".

Spomenik pilotima palim za otadžbinu (foto: MORS)

"Zahvaljujući velikom razumevanju vrhovnog komandanta Vojske Srbije i velikom ulaganju koje čitava Srbija preduzima kada je naše vazduhoplovstvo u pitanju možemo da kažemo da se izjednačavamo u tehnološkom smislu i sa drugim, daleko naprednijim i bogatijim armijama" ocenio je ministar.

Dodao je da Srbija neće, kao neke druge zemlje, iznajmljivati zaštitu svog neba, da neće nikome plaćati nikome da čuva naše nebo.

"Vojska Srbije, naše vazduhoplovstvo i avijacija su u stanju već sada da čuvaju naše nebo i da za to ne tražimo pomoć ni od koga", naglasio je ministar.

Modernizacija će biti nastavljena, poručio je, te naveo da to uključuje nabavku novih migova, ali i novih helikoptera, te poboljšanje materijalnog položaja pripadnika avijacije.

"NJihove dužnosti su specifične, njihova odricanja su takva da to mora biti prihvaćeno i da se to mora nagraditi na poseban način, na čemu već sada radimo sa Komandom Ratnog vazduhoplovstva iprotivvazduhoplovne odbrane, i veoma brzo ćemo pred naše pripadnike i izaći s konkretnim merama. Nebo nad Srbijom je slobodno, nakon NATO agresije nikada nismo bili u boljem stanju i naše nebo će čuvati srpska avijacija", poručio je ministar odbrane.

Prema rečima komandanta RV i PVO brigadnog generala Duška Žarkovića današnji dan je veliki praznik za sve avijatičare.

"Gledamo u budućnost s nadom da će ona biti daleko bolja, a na to nam ukazuje upravo opremanje RV i PVO, kako avionima tako i helikopterima. Paralelno s opremanjem upućujemo naše ljude na obuku i u inostranstvo i očekujemo da će u naredne dve-tri godine operativne sposobnosti RV i PVO biti značajno podignute na viši nivo i doprineti odbrani naše zemlje", rekao je general Žarković.

Posle svečanosti, ministar Vulin i general Žarković položili su vence na spomenik Herojima avijacije na batajničkom aerodromu.

Na današnjoj proslavi Dana avijacije dodeljeni su letački znakovi, nagrade i pohvale, a priređen je i defile jedinica.

Piloti u Kraljevu proslavili Iliju Gromovnika

Uz prigodnu svečanost, sečenje slavskog kolača, smotru jedinica i izložbu sredstava ratne tehnike, na vojnom aerodromu „Morava“ u Lađevcima, nedaleko od Kraljeva, pripadnici 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije obeležili su u četvrtak Dan roda avijacije i krsnu Slavu – Svetog Iliju “Gromovnika“, kojeg srpski vazduhoplovci slave kao svog zaštitnika još od 1924. godine.

Svečanosti u Lađevcima prisustvovao je i pukovnik Aleksandar Bjelić, načelnik štaba Komande RV i PVO, kao i predstavnici kraljevačke i čačanske lokalne samouprave, policije i Žandarmerije, penzionisani oficiri i brojni gosti.

- Ove godine Dan avijacije slavimo gledajući u budućnost sa optimizmom. Posle višedecenijske stagnacije, izostanka ozbiljnijeg ulaganja i opremanja savremenim vazduhoplovima, čini se da za srpsku avijaciju i RV i PVO dolaze bolja vremena – rekao je pukovnik Bjelić obraćajući se prisutnima.

Prema njegovim rečima, nakon opremanja sa dva transportna helikoptera prethodnih godina, naša avijacija je opremljenija i za šest lovačkih aviona MiG-29 koji uskoro ulaze u operativnu upotrebu, a očekuju se i helikopteri H-145 i unapređenje stanja transportnih aviona.

- Radimo i na modernizaciji školsko-borbenih aviona, u upotrebu smo uveli i školske avione „Lasta“. Duboko svesni svojih ograničenja aktuelnog trenutka, mi ove korake tumačimo kao znak poverenja u vazduhoplovstvo i postojanje svesti o njegovom značaju – naglasio je pukovnik Bjelić.

Ideja u uvođenju vazduhoplovstva u naoružanje vojske Kraljevine Srbije začeta je 2. avgusta 1893. godine uredbom o formiranju cele vojske kojom je bilo predviđeno da se po jedna vazduhoplovna balonska četa nalazi u sastavu svake divizije. Dve decenije kasnije, 1912. godine grupa srpskih oficira upućena je na školovanje i obuku za pilote u Francusku, a uporedo sa obukom izvršena je i kupovina aviona. Naredbom ministra vojnog Radomira Putnika potom je formirana vazduhoplovna komanda u Nišu čime je Srbija stala rame uz rame sa tada malim brojem zemalja u svetu koje su imale vojno vazduhoplovstvo. 

OVDE pogledajte kako je danas DVD proslavila dan tog roda vojske u Rusiji.

Izvor: Tanjug/Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Herojska 252. okbr u borbi protiv NATO 1999

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA