Najnovije

Erdoganu je pružena i ruka spasa iz Evrope, ali moraće da pristane na uslove države s kojom je u lošim odnosima

Nakon što je objavljeno da je Katar ponudio da uloži 15 milijardi dolara u turske banke i tržišta i tako joj pomogne da se izvuče iz inflacije i ekonomske krize, ruku spasa Ankari je ponudio i Berlin.

Erdogan (Foto: tccb.gov.tr)

Nemačka kancelarka Angela Merkel je podsetila turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da ima potencijalnog saveznika u u Evropi.

Kako Erdogan traži način da zaštiti tursku ekonomiju od sukoba sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, on i nemačka kancelarka razgovarali su u sredu kako bi organizovali sastanak ministara finansija dve zemlje.

Dok Berlin ne nudi nikakvu finansijsku pomoć, razgovor dvoje lidera pokazuje koliko je veliki ulog na obe strane, a još jednom je Nemačka pokazala svoju nadmoć kao najveće ekonomije u Evropi.

Nemačka želi da Turska izbegne finansijsku krizu i ne može dopustiti toj zemlji da se spusti u haos, rekao je za "Blumberg" neimenovani izvor upoznat sa razmišljanjem Merkelove.

U preokretu koji pokazuje moguću normalizaciju odnosa Ankare i Berlina posle serije diplomatskih sukoba, Merkel planira da 28. septembra ugosti Erdogana.

- Nikome u prilog ne ide ekonomska destabilizacija Turske. Ali, sve mora da se uradi kako bi se osigurala nezavisnost centralne banke - izjavila je Merkelova u Berlinu ove sedmice.

Nemačka može da pomogne ali postavlja uslove

Nemačka je do sada bila najveći ekonomski partner Turske, a prošle godine je njihova bilateralna trgovina iznosila oko 37 milijardi evra (42 milijarde dolara).

Oko 6.500 kompanija koje su u potpuno ili delimično u vlasništvu Nemačke posluje širom Turske.

Turska se nalazi na 16. mestu među nemačkim izvoznim tržištima, ispred Japana i mnogih manjih zemalja Evropske unije.

Zato ne čudi što Nemačka traži način da se reši kriza u Turskoj. Iz Berlina stižu i upozorenja da Ankara ne sme da preuzme kontrolu nad Centralnom bankom i da mora da nađe drugo rešenje.

Iz nemačke poslovne zajednice upozoravaju da se rizik od recesije u Turskoj može smanjiti samo u stabilnom političkom okruženju, jer bez njega nema ni poverenja stranih ulagača.

Kada se sastanu dva ministra finansija, Olaf Šolc će verovatno reći svom turskom kolegi da svaka vrsta podrške iz Berlina zahteva "prelazak na verodostojnu monetarnu politiku koja je nezavisna, uz visoke kamatne stope", rekao je Holger Šmiding, glavni ekonomista investicione banke Berenberg.

Komplikovani odnosi

Erdogan i Tramp su se sukobili zbog zatvaranja američkog sveštenika u Turskoj, koji je optužen za učešće u neuspelom puču 2016. godine. Međutim nakon puča su se znatno pogoršali i odnosi Berlina i Ankare. Kako je Erdogan konsolidovao svoju moć, često pritom kršeći ljudska prava i progoneći protivnike, iz Berlina su mu stizale kritike. Između ostalog, Turska je u zatvor bacila i nemačkog novinara.

Ipak, jasno je da put Erdogana ka boljim odnosima sa Evropom vodi preko Nemačke, zemlje u kojoj i živi veliki deo turske dijaspore.

Međutim, iako je sigurno da Nemačka neće ponuditi Turskoj ono što joj je ponudio Katar, u trenucima kada lira dramatično pada, svaka pomoć je dobrodošla.

Čak 40.000 vojnika predvođenih Nemačkom marširaće ka Rusiji. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sastanak Erdogana i Merkel 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA