Najnovije

LJUBITELJKA NATO PODRŽALA VUČIĆA: Srbima ZSO, Albancima opštine na jugu Srbije

Direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS), Jelena Milić ocenjuje da nema idealnog rešenja za Kosovo, ali dodaje da u načelu podržava predlog srpskog predsednika o razgraničenju, ističući da Srbi na KiM time ne bi bili na gubitku.

Milić i Vičić (foto: printskrin)

Kako navodi, razgraničenje treba da približi Srbe i Albance, a ne da ih razdvaja.

- Predsednikova ideja o razgraničenju je još uvek nedovoljno razjašnjena, ali je u načelu razumem i podržavam. Mogu da shvatim da ne može da iznese sve karte zbog pregovaranja. Međutim, moraju se već sada davati naznake vrednosnih i spoljnopolitičkih principa po kojima bi to razgraničenje trebalo da ide, a već je bilo propusta - rekla je ona.

Na pitanje kako bi se razgraničenje odrazilo na Srbe, Milić kaže da u priči o korekciji administrativne linije niko ne zagovara bilo kakvo nasilje, već da je cela ideja da ovo bude produkt dogovora. 

- Ako dođe kao produkt dogovora, onda ne vidim zašto bi to išta bilo strašnije od 2008, kada je Kosovo to uradilo unilateralno. Nismo imali tada nikakve egzoduse o kojima sada Sava Janjić priča... Zašto bismo onda sada kao rezultat sporazuma imali egzodus? Niko ne bi valjda smanjio prava Srba zagarantovana Ahtisarijevim planom - smatra ona.

Ona dodaje da srpske opštine moraju da imaju Zajednicu srpskih opština a da se zauzvrat možda može, zbog specifičnosti, ponuditi zajednica albanskih opština na jugu Srbije.

- Ideja razgraničenja nije da se na Ibru podigne zid, već da oba entiteta idu u evrointegracije, da ima manje tenzija, svađa, da se lakše kreću ljudi, roba, usluge... Razgraničenje treba da nas približi, a ne da nas razdvaja - ocenjuje MIlić za Kurir.

Upitana šta misli o predlogu predsednika RS Milorada Dodika da Srbija traži četiri opštine sa severa KiM, da se razgraniči, da definiše nacionalni cilj, ona kaže da Dodik, prema njenom mišljenju, trenutno nanosi štetu ideji zvaničnika Srbije, i to zahtevima da se u rešenje Kosova na bilo koji način "ugrađuje" RS, i od njega se treba distancirati. 

- Dobrovoljni sporazum Tačija i Vučića o Kosovu koji bi pojačao EU integracije, kao i podrška međunarodne zajednice tom rešenju mogli bi da utiču da se birači u RS otrgnu od Dodika i da RS prestane da blokira BiH, te krene put evrointegracija prateći Srbiju... EU i SAD bi malo rizikovale ovim, a dosta bi dobile - smatra direktorka CEAS.

Čini joj se i da Moskva nije srećna idejom korekcije. Dodaje i da nemačka kancelarka Angela Merkel to mora da ima u vidu, da i ona bude fleksibilnija i kreativnija.

- Srbija je, nažalost, prilično skučena u mogućnosti izbora. Stoga, međunarodna zajednica mora da bude korektna - rekla je ona.

Na pitanje kako vidi kritike na račun državnog vrha koji učestvuje u pregovorima o Kosovu, ona kaže:

"Neki govore kako Vučić nema moralno pravo da pregovara o Kosovu... Pa to je elementarno nepoznavanje demokratije, uvreda svih birača koji su učestvovali na izborima, uvreda izbornog procesa... A da li se meni i drugima sviđa sve u vezi sa pregovorima ili ne, to je nešto drugo."

OVDE pogledajte šta je rekao Kurc o Putinovom dolasku u Austriju.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Jelena Milić: Na žalost, Rusija postoji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA