Najnovije

RESAVICA: Obavestili Vladu da se previše troše pare, dobili otkaz!

Zamenik predsednika Sindikata rudara Srbije u Javnom preduzeću Resavica Svetislav Stojković i sekretar te organizacije Dragan Radojković dobili su juče rešenja o otkazu.

Resavica rudnici (Foto: Jutjub)

Oni tvrde da je pravi razlog to što su već neko vreme ukazivali na neracionalno trošenje novca, o čemu su obavestili ne samo Vladu Srbije, nego su i informacije o tome prosledili ministrima rada, energetike i policije.

– Zahvalni smo Vladi Srbije jer ulaže velike napore i subvencije da bi pomogla rudnicima Resavice, ali poslovodstvo ne vodi računa o štednji koja se traži. Tako za ugalj koji vadimo sa dubina od 400-500 i više metara, na kompenzaciju su nabavili skupocene automobile a iznajmljuju ih ćerka-firmi Resavica trans. A to je samo jedan primer, mi smo svu dokumentaciju pripremili, lično smo o tome upoznali ministra Zorana Đorđevića, Aleksandra Antića i Nebojšu Stefanovića. Kolega Radojković i ja po struci smo rudarski tehničari, u Resavici smo zaposleni kao nadzornici smena i nijedna mrlja ne postoji kada je reč kako o našem radu u preduzeću tako i kada je reč o sindikalnoj delatnosti. Otkazi koje smo dobili su odmazda zbog ukazivanja na malverzacije rukovodstva – kaže za Danas Stojković i dodaje da je obrazloženje navedeno u rešenju o prestanku radnog odnosa besmisleno, jer se tvrdi da su pozivali rudare da ne obavljaju svoje radne zadatke, što je potpuno netačno.

On dodaje da je pravi razlog upravo njihova sindikalna aktivnost, ali navodi da su kolega i on bili obavezni da na to ukažu ne samo zato što poštuju napore Vlade, već i zato što je reč o sudbini rudnika koji je budućnost za čitav taj kraj.

Naš sagovornik ističe da će sindikat već danas izaći pred javnost sa brojnim dokazima o malverzacijama u firmi. NJihovi advokati će pokrenuti i krivične prijave po toj dokumentaciji, ali i prijavu protiv JPPEU zbog nezakonitog otkaza.

– To nije samo flagrantno kršenje naših radničkih prava već i sindikalnih, jer zakon ne dozvoljava mogućnost otpuštanja sindikalnih rukovodilaca, što očito poslovodstvo preduzeća ne zna, pored toga što ne vodi Resavicu na način kako bi trebalo – zaključuje Stojković.

Pročitajte OVDE ko će podneti krivične protiv Vučića i Mihajlovićeve zbog rušenja Koridora.

Izvor: Danas. online

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Rudniku je pre godinu dana pretilo zatvaranje.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA