Najnovije

Promena u američkoj politici je ključ rešavanja kosovskog problema: Velike sile prvi put uvažavaju interese Srbije na KiM

Izjava savetnika američkog predsednika DŽona Boltona da se SAD ne protive teritorijalnoj korekciji ako se o tome dogovore Beograd i Priština, ukazuje da velike sile prvi put uvažavaju interese Srbije u pronalaženju trajnog rešenja za Kosovo i Metohiju, rekao je danas funkcioner SNS Goran Vesić.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

On ocenjuje da je takav stav posledica uspešne međunarodne politike koju već nekoliko godina vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Ovo što se danas dešava je velika pobeda Srbije, koja je snagom svoje međunarodne politike i autoritetom predsednika Vučića uspela da nametne velikim silima da i ona ima svoje legitimne interese na KiM - političke, istorijske, ekonomske - rekao je Vesić za TV Pink.

Ocenio je da je Boltonova izjava značajna za međunarodne odnose i da je Srbija sada ravnopravnija u dijalogu sa Prištinom.

- Možete li da zamislite pre godinu dana ovakav intervju bilo kog američkog ili bilo kog zvaničnika zemlje koja je priznala nezavisnost Kosova. Ovo je velika promena, a šta će se na kraju desiti, to ne može niko da kaže - naveo je Vesić.

Prema njegovim rečima, pitanje KiM je državno, a ne političko pitanje na kojem se skupljaju jeftini politički poene, te da o KiM Srbija treba da ima jedinstven stav.

Kako je istakao, svi treba da podrže Vučića koji je, podseća, na izborima dobio skoro 56 odsto glasova.

- Nema predsednika u novijoj srpskoj političkoj istoriji sa većim legitimitetom. Treba svi da stanemo iza Vučića da Srbija konačno reši taj problem i da bismo kao zemlja mogli da napredujemo - poručio je Vesić.

Na pitanje da li je moguć dogovor između Beograda i Prištine, Vesić je naveo da je to moguće, ali da se kompromisno rešenje ne može postići ukoliko SAD ne pokažu da su spremne za tako nešto.

- Ključ rešavanja kosovskog problema su SAD, čak ni EU. Promena u američkoj politici otvara mogućnosti za dogovor - zaključio je Vesić.

Vašington obnavlja svoju Drugu ratnu flotu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučić: Povećanje penzija od oktobra, plate od decembra

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA