Najnovije

VACIĆ: Ubrzati postupak za dobijanje državljanstva Srbije za Srbe iz regiona

Predsednik Srpske desnice Miša Vacić pokreće inicijativu i apeluje na ministre inostranih i unutrašnjih poslova Ivicu Dačića i Nebojšu Stefanovića da se postupak za dobijanje državljanstva Srbije, pre svega za srpski narod koji živi u BJR Makedoniji, Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj ubrza i da im se ubrzano omogući upis u državljanstvo Republike Srbije.

Miša Vacić (Foto: Jutjub)

Vacić kaže da je ovu inicijativu pokrenuo usled velikog broja poziva i mejlova molbi upućenih Srpskoj desnici, od strane velikog broja Srba u dijaspori i regionu, koji već duži period uz komplikacije čekaju na upis u državljanstvo Republike Srbije.

- Zakon o državljanstvu Republike Srbije ne predviđa vremenski okvir u kojem je nadležan organ obavezan da reši svaki podnet zahtev ali je praksa pokazala da je potrebno više od godinu dana.
Predsednik Srpske desnice Miša Vacić se nedavno sreo sa gradonačelnikom Skoplja Sašom Bogdanović koji je i tokom razgovora ukazao na ovaj problem sa kojim se suočavaju mnogi Srbi u Makedoniji. Takođe, slične probleme su izneli i predstavnici srpskog naroda u zemaljama regiona, poput Dobrila Dedejića jedinog srpskog kandidata na izborima za predsednika u Crnoj Gori – saopštila je Srpska desnica.

Predsednik SD podseća na cinjenicu statistike koja ukazuju da u Republici Srpskoj Srbi čine 95 posto stanovništva, u Crnoj gori su Srbi drugi narod po brojnosti, i po brojnosti Srbi su dominantni i u opštinama severne Dalmacije, Like, Korduna, Banije, Slavonije, zapadnog Srema i Baranje.

- Srbija, kako ustav Republike kaže, je zemlja srpskog naroda i svih građana u njoj, a kako srpski narod matično živi oduvek i van granica Srbije, iz praktičnih, ali i političkih razloga zaštite Srba u okolnim zemljama, Srbija treba olakšano da upisuje sve Srbe koji to zatraže – poručuju iz Srpske desnice.

Kako je Srpska desnica napravila “sačekušu” za Sašu Jankovića pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Intervju sa Mišom Vacić.

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA