Najnovije

"Netanijahu je gotov. On je hodajući mrtvac"

Dani Benjamina Netanijahua na funkciji su odborojani, pošto je upravo njegova politika omogućila tekući napad Hamasa bez presedana, piše čuveni novinar Simor Herš, pozivajući se na svoje izvore.

- Netanijahu je gotov. On je hodajući mrtvac. Na funkciji će ostati samo dok pucnjava ne prestane... možda još mesec ili dva - citira čuveni novinar anonimnog sagovornika kojeg predstavlja kao veterana izraelskog aparata za nacionalnu bezbednost sa unutrašnjim saznanjima o nedavnim događajima.

Heršov sagovornik napominje da se Netanijahu uvek protivio Sporazumu iz Osla iz 1993. godine, koji je prethodno palestinskim vlastima dodelio nominalnu kontrolu nad Zapadnom Obalom i Pojasom gaze.

Netanijahuovo "Frankenštajnovo čudovište"

Kada je drugi put postao premijer 2009, Netanijahu je "izabrao da podrži Hamas" kao alternativu palestinskim vlastima na Zapadnoj Obali, i "dao im novac da se uspostave u Gazi", kaže Heršov izvor.

Sklopljen je aranžman sa Katarom, koji je počeo da šalje stotine miliona dolara rukovodstvu Hamasa uz odobrenje Izraela, navodi Herš.

- Insajder mi je rekao da je 'Bibi bio ubeđen da će imati veću kontrolu nad Hamasom uz katarski novac – neka povremeno ispaljuju rakete na južni Izrael i imaju pristup tržištu rada unutar Izraela – nego što bi imao sa palestinskim vlastima. On je preuzeo taj rizik - piše Herš.

Time je Netanijahu stvorio "Frankenštajnovo čudovište" za koje se nadao da će moći da kontroliše, napominje čuveni novinar.

Razlog odsustva izraelskih vojnika

Tekući napad Hamasa, bio je "direktan rezultat" Netanijahuove odluke da "dozvoli grupi ortodoksnih doseljenika da proslave Sukot na Zapadnoj obali", uprkos "negodovanju lokalnih komandanata", navodi Herš.

Sukot je jesenji praznik kojim se obeležava putovanje predaka Jevreja u dubine pustinje, a zahtev doseljenika je usledio u vreme ekstremne napetosti zbog još jednog incidenta na Zapadnoj obali, kada su jevrejski doseljenici 6. oktobra "divljali kroz grad" i ubili 19-godišnjeg Arapa, citira Herš Asošijeted pres.

GVOZDENA KUPOLA GORI NA SVE STRANE: Palestinski novinar predvideo sve 10 dana pre! (VIDEO)

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA