Najnovije

OBJAVLJEN PLAN NAPADA NA IDLIB: Sirijska vojska će udariti žestoko, a evo i gde! (MAPA/VIDEO)

Snage sirijske vlade pripremaju ofanzivu u fazama u severozapadnoj provinciji Idlib i okolnim područjima, na poslednju veliku terorističku enklavu, izjavio je u sredu izvor blizak Damasku.

Sirijska arapska vojska (Foto: Pravda)

Rusija, glavna saveznica predsednika Bašara al-Asada van regiona Bliskog istoka, objavila je u sredu da militanti moraju biti likvidirani, a ministar inostranih poslova Sergej Lavrov ih opisao kao "ogroman tumor". Turska, koja se graniči sa sirijskim Idlibom ima malo vojno prisustvo tamo, upozorila je na takav napad. Ofanziva će u početku biti usmerena na južne i zapadne delove teritorije pobunjenika, ali ne i na grad Idlib, rekao je izvor, zvaničnik regionalnog saveza koji podržava Asada.



- Konačni napad u prvoj fazi biće završen u narednim časovima - dodao je zvaničnik, ne govoreći kada će početi. Još uvek je bilo pregovora o ofanzivi između Rusije i Turske, kao i sa Iranom koji takođe podržava Damask u ratu, rekao je zvaničnik. Asad se okrenuo prema Idlibu, gde dominiraju džihadističke frakcije, nakon pobeda uz pomoć Rusije proteklih godina, pobunjenici su proterani iz mnoštva drugih područja u Siriji.

Asadovi Tigrovi satiru džihadiste (Foto: MV printskrin)



Pobunjenici (džihadisti) sada drže samo teritoriju u Idlibu i okolini, kao i susedno područje pobunjenika u kojem imaju tursku vojnu podršku i novac, kao i deo pustinje oko američkog vojnog logora na jugu. Glavna ofanziva u području Idlib, gde raseljena lica već čine polovinu stanovništva, rizikuje raseljavanje još 700.000 Sirijaca iz svojih domova, kažu Ujedinjene nacije.

Video ispod: Pogledajte kako je tekla ofanziva oslobađanja Abu Duhura



Takođe, rizikuje se povećanje tenzija sa Turskom, čija je armija prošle godine uspostavila prsten posmatračkih kula oko teritorije "de-eskalacije" sporazuma sa Rusijom i Iranom.



Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je ovog meseca da se nada da Ankara i Moskva mogu pronaći rešenje za Idlib, upozoravajući da bi kampanja bombardovanja prouzrokovala masakr. Ankara se takođe plaši da bi velika ofanziva mogla da izazove nove poplave izbeglica preko turske granice. Lavrov je u sredu izjavio da postoji političko razumevanje između Rusije i Turske o potrebi razlikovanja sirijske opozicije i ljudi koje je opisao kao teroriste u Idlibu.

Turske snage ponovo su ušle u Siriju. Više o tome saznajte OVDE.

Izvor: Pravda/Rojters

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zapadni mediji često govore o ofanzivi SAA na “miroljubivi” Idlib, a zaboravljaju da je reč o velikom džihadističkom uporištu u Siriji i na Bliskom istoku

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA