Najnovije

Evo zašto Dodikov plan za UN uopšte nije nerealan!

U slučaju scenarija da veći broj članica Ujedinjenih nacija, a pre svega EU, prizna nezavisnost Kosova i Metohije, za Narodnu skupštinu Republike Srpske to će biti signal da je uspostavljen novi međunarodni princip i praksa u priznavanju prioritetnog prava na samoopredeljenja, do razdruživanja.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

U tom slučaju, parlament Srpske aktiviraće pravo da stav o svom državnopravnom statusu utvrdi na referendumu.

Ove čvrste formulacije navedene su u Rezoluciji o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti KiM i opredeljenjima RS, na koju se predsednik Srpske Milorad Dodik poziva kada otkriva da će Banjaluka tražiti stolicu na Ist Riveru, ako se to omogući lažnoj državi Kosovo.

Taj dokument usvojen je još pre deceniju, 22. februara 2008, samo pet dana nakon što je Priština jednostrano proglasila nezavisnost. U njemu se još ističe da će okidač za borbu za nezavisnost Srpske biti i ako se u institucijama BiH krše dejtonski položaj i ovlašćenja Banjaluke i ukoliko Sarajevo pokuša da prizna Kosovo.

Profesor međunarodnog prava na beogradskom Pravnom fakultetu Bojan Milisavljević smatra da postupanje RS nije bez šanse:

- Strogo formalno i prema slovu Povelje UN, Srpska nema pravo na jednu takvu aktivnost. Međutim, nove okolnosti u međunarodnom pravu i međunarodnoj zajednici daju mesta i drugačijem tumačenju. Naime, KiM je doneo akt kojim proglašava nezavisnost, iako je strogo formalno ona deo Republike Srbije, što podržava i rezolucija 1.244 SB UN. U mišljenju Međunarodnog suda pravde o tom aktu stoji da, sama po sebi, izjava o nezavisnosti nije suprotna međunarodnom pravu i da ima puno primera za tako nešto kroz istoriju. Činjenica da se država kojoj ta teritorija pripada tome oštro protivi, prema sudu, nije od značaja. To autentično tumačenje može i te kako da ima posledice u narednom periodu.

I politički analitičar Dragomir Anđelković, ocenjuje da poslednji Dodikov potez nije politički avanturizam i da je sada pogodan trenutak da Srbi na dnevni red postave i ove svoje aspiracije:

- Dodik kao iskusan političar pokeraški nastupa, čas zategne, čas popusti, držeći naše aspiracije visoko u fokusu. Dogodine su izbori za Evropski parlament i moguće je da će većinu dobiti desne političke snage koje su nam naklonjenije. Takođe, Trampova administracija možda nije ni uz nas, ali je blagonaklonija.

Trampov zaokret ka Rusiji i Kini

Među najbližim saradnicima Trampa sve je više onih koji misle da je sadašnja situacija u regionu, pre svega u BiH, neodrživa i da je potreban novi dogovor. Međunarodni poredak se menja i Tramp ulazi u sve otvoreniji sukob sa EU, a nudi novo partnerstvo Rusiji i Kini. Tu se otvara novi manevarski prostor i za Srbiju i Srpsku - kaže Obrad Kesić, šef Predstavništva Srpske u Vašingtonu.

Pročitajte OVDE sve detalje ovog Dodikovog plana.

Izvor: Novosti. online

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dodik: Verujem da će Srbija i Srpska u budućnosti biti jedna država.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA