Najnovije

SRBI SE ASIMILUJU I PROGONE ŠIROM BALKANA: Svetli izuzeci Mađarska i Rumunija

Tokom proteklih deset godina srpski narod koji živi u oklonih devet država i regiona, sa izuzetkom Mađarske i Rumunije je sistematski lišavan prava i asimilovan, a u Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu - UNMIK i Federaciji BiH osporavanje prava je najotvorenije, a pritisci i asimilacija su najveći, navodi se u desetom godišnjem Izveštaju o političkim pravima 1,8 miliona pripadnika srpskog naroda koji objavljuje Napredni klub.

Cetinjski manastir (foto: Mitropolija)

„Broj pripadnika srpskog naroda kontinuirano opada, oko 15% ukupnog broja na svakih deset godina, asimilacija je očigledna, srpski narod predstavlja jedinu zajednicu u Evropi protiv koje u ovim državama i entitetima traju neprekidne kampanje mržnje i uvreda”, navodi se u izveštaju.

A predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić naveo je da Srbima svake godine u Crnoj Gori, gde nisu doneti identitetski zakoni, svake godine bude ukinuto neko pravo.

„ Recimo, ćirilica u Dnevniku, ćirilica u „Pobjedi, traju kampanje mržnje prema njima...”, naveo je on za N1.

Antić je izjavio da je stanje teško i u Hrvatskoj gde svake godine dođe do novih sistematskih pritisaka i napada i podsetio da je u ovoj zemlji između 25.000 i 30.000 Srba izgubilo stanarsko pravo.

„U BiH, gde su stranci uticali, u siromašnoj BiH, skoro svi stanovi su vraćeni. U Federaciji BiH nije vraćeno vojnicima RS i JNA, a za to vreme je Republika Srpska vratila svima i šahitima, i junacima rata i njihovim porodicama”, rekao je on.

U izveštaju Naprednog kluba navodi se da je tokom 2017/2018. došlo do velikog i sveobuhvatnog napada na autonomiju Republike Srpske sa ciljem ukidanja entitetske policije, da traje kontinuirani napad na srpske ustanove i Mitropoliju crnogorsko-primorsku u Crnoj Gori, te da je po Srbe nepovoljna „Tiranska platforma” postala državna politika u Makedoniji.

„Srpski narod je takođe jedini evropski narod čije pripadnike na dnevnom nivou napadaju u Hrvatskoj i na Kosovu-UNMIK”, navodi se u izveštaju i dodaje da i u Sloveniji, gde je došlo do delimičnog napretka u rešavanju slučaja 20.000 izbrisanih iz državljanstva, Srbi, kao najveća manjinska zajednica još uvek nisu dobili čak ni status nacionalne manjine.

OVDE pogledajte Vučić rekao da će Šiptarima da da sve.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Uznemirujući video o stradanju Srba u Crnoj Gori i snimak ubistva učesnika intervjua, samo zato što je Srbin

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA