Najnovije

PROŠETALI, "NIJE PAO": Vučić i Han otvorili Žeželjev most, srušen za vreme NATO bombardovanja (VIDEO)

Novosađani i svi ostali građani i putnici kroz našu zemlju dobili su novi Žeželjev most, na mestu na kojem je stari srušen u bombardovanju Srbije. Most su otvorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes Han.

Han i Vučić (Foto: Jutjub)

Vučić i Han su se rukovali pored info-table, nakon čega su na početku mosta uklonili plastične barijere i time simbolično otvorili drumsku saobraćajnicu i prošetali se do polovine mosta.

Prisustvovali su i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, gradonačelnik Novog sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, kao i direktori javnih preduzeća, uključujući Zorana Babića, direktora Koridora Srbije.

Prvi vozovi su preko novog Žeželjegov mosta prešli krajem marta ove godine. 

Most je deo železničkog Koridora 10 i biće deo brze pruge Beograd — Budimpešta.

Nakon puštanja u rad novog mosta, umesto starog koji je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine, u narednom periodu se očekuje uklanjanje starog montažno-demontažno drumsko-železničkog mosta, koji je u funkciji od 2000. godine i železničkom prugom spaja dve obale Dunava kod Novog Sada, sremsku i bačku.

Izgradnja mosta je koštala 54 miliona evra, od čega je EU finansirala projekat sa 25 miliona evra, 25 miliona su dali pokrajina i grad i država je izdvojila četiri milona.

U okviru projekta su uređeni i kolovozi, trotoari i biciklističke staze.

Ponovo je uspostavljane dobra veza prema industrijskoj zoni, slobodnoj carinskoj zoni, izlasku na auto-put i luci Novi Sad.

Novi Žeželjev most je čelično-lučni za železnički i drumski saobraćaj.

Dugačak je 474 metara, a 31,45 metara širok. Razmak između luka i zatege je oko 42 metra.

Sadrži dva železnička koloseka, koji omogućavaju brzinu od 160 km na sat za putničke i 120 kilometara na sat za teretne vozove.

Pročitajte OVDE kakva je to tragedija mogla da bude izbegnuta.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA