Najnovije

AMERIČKI MEDIJI ŽESTOKO BOMBARDUJU ASADA! Pogledajte kako "Vol strit žurnal" pljuje po Siriji i laže

Sirijski predsednik Bašar al-Asad navodno je odobrio upotrebu gasa u ofanzivi na Idlib, poslednje glavno militantno uporište u zemlji, prema neimenovanim američkim zvaničnicima, prenosi Vol Strit Žurnal (VSŽ).

Asma i Bašar al Asad (Foto: Jutjub)

VSŽ je takođe izvestio da je u nedavnoj diskusiji neimenovane osobe koje su upoznate sa razmenom, predsjednik Donald Tramp pretio da će izvršiti veliki napad na Asada ako izvrši "masakr u Idlibu", severozapadnoj pokrajini koja trenutno ima blizu 3 miliona civila, i otprilike 10.000 terorista, Al-Kaide - Hadžat Tahrir al-Šama, kao i 70.000 opozicionih militanata. VSŽ takođe tvrdi da su međunarodni napori za sprečavanje ofanzive posustali da Siriju, Rusiju i Iran odvrate od napada na Idlib kako bi okončali sedmogodišnji rat. VSŽ je takođe izvestio da su Rusija i Sirija povećale svoje vazdušne udare, dok je na hiljade civila evakuisano u delove Sirije pod kontrolom vlade. VSŽ je izvestio da je Asad takođe odbio apel UN, Turske i SAD da bi napad mogao da izazove humanitarnu krizu.



- Sirija je ponovo na ivici ambisa - izjavio je prošle sedmice na sastanku Saveta bezbednosti o Idlibu Fransoa Delatre, francuski ambasador pri Ujedinjenim nacijama.

Neimenovani američki zvaničnici, koje je naveo VSŽ, takođe su rekli da Pentagon razmatra opcije, ali da Tramp nije odlučio šta bi tačno pokrenulo vojni odgovor ili da li će SAD ciljati ruske ili iranske vojne snage koje pomažu Asadu u Siriji. SAD bi, takođe, mogle da koriste nametnute ekonomske sankcije za sirijske službenike umesto napada.

- Nismo rekli da će SAD koristiti vojsku kao odgovor na ofanzivu - rekao je jedan visoki zvaničnik administracije, citira VSŽ.

- Imamo političke metode na raspolaganju, imamo na raspolaganju ekonomske metode. Postoji više različitih načina na koji bi mogli da reagujemo ukoliko bi Asad preuzeo taj bezobzirni, opasan korak - nastavio je on.



VSŽ takođe navodi iste anonimne američke zvaničnike koji su tvrdili da su američke obaveštajne službe otkrile da Asad “planira da upotrebi gas hlor u Idlibu”. Takođe nije bilo jasno da li je Asad dozvolio upotrebu sarina gasa od strane sirijskih snaga, “smrtonosni agens koji je navodno nekoliko puta koristio u prethodnim sirijskim napadima na područja koja kontrolišu militanti”.

Američki zvaničnici, 9. septembra, nisu komentarisali da li bi upotreba hlora izazvala novu američku akciju.

- Neću komentarisati američke vojne planove, ali upotreba hemijskog oružja, sarina i hlora od strane Asada i zanemarivanja života civilnog stanovništva je dobro dokumentovana i suprotna regionalnoj stabilnosti - rekla je portparol Pentagona Dana Vajt.

U poslednje dve godine, predsednik Tramp je dva puta pokrenuo vazdušne napade protiv Sirije. Oba nakon što je optužio lidera Sirije “za korištenje sarina u napadima kada je ubijeno mnogo civila, uključujući žene i decu”. Poslednji napad je bio u aprilu 2018. Savetnik za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton i državni sekretar Majk Pompeo pozvali su svoje ruske kolege da osiguraju da se u Idlibu ne koristi hemijsko oružje, rekli su neimenovani američki zvaničnici, navodeći VSŽ. 

DŽihadisti ID uspešno odolevaju pred napadima SAD i Kurda u Hajinu. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda, The Wall Street Journal

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Alevitski musliman Bašar al Asad među hrišćanima u drevnom hrišćanskom gradu Malula (grad koji je prethodno bio napadnut i razoren od strane Al Kaide). Veličina od čoveka!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA