Najnovije

VLADIKA TEODOSIJE OPLEO PO VUČIĆU: Jedan čovek ne može...(VIDEO)

Na praznik Svih srpskih svetitelja i učitelja u Petropavlovskoj crkvi u Starom Rasu (Novom Pazaru) Sv. Arhijerejsku Liturgiju služili su Preosvećene Episkopi Justin Žički, Joanikje Budimljansko-nikšićki i Teodosije Raško-prizrenski uz sasluženje sveštenstva i monaštva iz više Eparhija. Nakon Sv. Liturgije u okviru tradicionalnog Svetopetrovskog i deževskog sabora održan je i prigodan kulturno-umetnički program.

Vladika Teodosije (foto: SPC)

Na kraju svečanosti gostima se obratio i domaćin Vladika Teodosije:

Podsećajući na utemeljivače srpske države – Stefana Nemanju i ostale tvorce, i to u hramu u kojem i jeste utemeljena srpska država osam vekova ranije, rekao je da su oni srpskom narodu pokazali put i zadali vrednosti – „ne zemaljske i prolazne, već večne“.

„Ne da se sabiramo oko jednog čoveka, ma ko bio on, koji nudi nešto što nije u skladu sa onim što smo primili od naših svetih. Ma koliko to bilo trenutno primamljivo, moramo da znamo da je to prolazno i da ne treba da prodajemo i da se lišavamo onoga večnog, da se lišavamo ove svete zemlje i svetinja koje su kupljene Nebom i koje su zaliveni krvlju i suzama naših mučenika i svetih. Zato smo mi danas ovde u hramu Apostola svetih,“ poručio je Vladika Teodosije u Petropavlovskoj crkvi u Novom Pazaru.

"Danas je Dan Svih srpskih svetitelja. Naši dostojni preci do sada su hodili tim stopama i evo, oni su nama predali sve ovo što danas imamo,“ poručio je Vladika Teodosije.

Govoreći o snazi i nadi da će srpski narod trajati a da ćemo „biti dostojni da će naša deca imati na koga da se ugledaju“, dodao je: „Imamo na čemu da blagodarima iako često u malo broju sabirani znamo da sila Božja nije u mnoštvu, ni u ovom svetovnom, nego je sila Božja u našoj veri, nadi i ljubavi da pokažemo ko smo i šta mi danas predstavljamo u svetu u kojem živimo.“

Sabranje je važno uoči velikoj jubileja – 800 godina od nezavisnosti Srpske pravoslavne crkve, podsetio je Vladika.

OVDE pogledajte zašto se tresu stubovi Pravoslavlja.

Izvor: NSPM

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zabranjeni spot o Vučiću i Kosovu i Metohiji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA