Najnovije

DOGOVOR BEOGRADA I PRIŠTINE NEMOGUĆ: Rusija neće...

"Ideja promene granica između Srbije i Kosova poslednjih dana doživela je određeni pritisak unazad i iako je i dalje u opticaju, manje je izvesna", smatra Kurt Basuener, analitičar Centra za demokratizaciju politike (DPC) iz Berlina.

Ilustracija (foto: Publik/Pravda)

- Indiferentnost nove američke administracije za Balkan na kojem se tako očigledno oseća odsustvo stručnjaka kao što je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji, otvorilo je priliku za spovođenje agendi poput promene granica ili razmene teritorija i oni koji ih sprovode na to računaju - ističe Basuener za Radio Slobodna Evropa (RSE).

DPC je nedavno, kada se pojavila ova ideja, poslao pismo evropskim zvaničnicima upozorivši na opasnosti takvog poteza. Basuener kaže da podržavaoci ove ideje nju vide kao potencijalno rešenje za dugogodišnji problem i spremni su da prihvate sve na šta pristanu dve strane, što je, smatra on, pogrešno i opasno.

Basuener, međutim, priznaje da bi i određeni evropski centri, poput možda Pariza, prihvatili tu ideju, ali sa mnogo manje "investiranja nego Mogerini i Han".

- Imajući u vidu i poruke gospodina Vučića na severu Kosova tokom vikenda, mislim da ta ideja o promeni granica i dalje postoji kao mogućnost, ali više nije tako izvesna. I pre nego što je otišao na Kosovo, čak i pre nego što je otišao u Brisel, čini se da je Vučić aludirao na to da je svestan nemačkog otpora i rekao je: "Vidite ako su ti ljudi protiv toga, i moje komšije su protiv", pomenuo je Bosnu, pomenuo je Makedoniju, pomenuo je Crnu Goru - kaže Basuener i dodaje:

- Sasvim sigurno ne postoji potpuno jedinstvo oko ovoga, ali rekao bih da postoji snažna većina protiv kretanja u pravcu menjanja već uspostavljenih granica. Ali da budemo fer, postoji jedan broj analitičara koji su rekli "vidite, ovo je potencijalno izlaz iz problema". Još jedan od argumenata je da moramo zatvoriti vrata za ruski uticaj u regionu.

Ali ne prihvatam taj argument, ja razumem brigu ali pre svega smatram: čak iako bude dogovora o razmeni teritorija, nema garancija da bi Rusi priznali Kosovo. Interesantno je rusko ćutanje oko svega ovoga interesantna. Moram da pomenem da je prošle nedelje pre odlaska Vučića u Brisel upriličen samo jedan sastanak Vučića i ambasadora Čepurina i da je iz Kancelarije predsednika Srbije saopšteno da Rusija podržava sve što je u interesu Srbije. To je sve - zaključuje Basuener.

OVDE pogledajte kakav haldan tuš su doživeli Šiptari na jugu Srbije.

Izvor: RSE

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zabranjeni spot o Vučiću i Kosovu i Metohiji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA