Najnovije

LETEĆA ZVER VOJSKE SRBIJE! Pogledajte jedan od najboljih helikoptera na svetu! (FOTO)

Na jednoj Fejsbuk stranici koja se bavi vojnim vazduhoplovima objavljena je prva fotografija letelice, a da se radi o helikopteru za našu vojsku odala je srpska rondela, kao i maskirna šema koja je vrlo slična ili gotovo ista kao na srpskim transportnim helikopterima Mi-17V-5.

Helikopter (Foto: Jutjub)

Upravo maskirnu šemu primetili su portalovi analitičari i ocenili da odgovara onome što smo videli na Vazduhoplovnom samitu jugoistočne Evrope (SEAS) sredinom marta ove godine. Kako navode, tada je na panelu o vojnim helikopterima, u prezentaciji "Projekat H145M" načelnika uprave za odbrambene tehnologije ministarstva odbrane general-majora Bojana Zrnića prikazan crtež helikoptera sa identičnom šemom, kao na fotografiji koju je objavio "Skrambl magazin".

Čak je i pozicija rondele (kupole na krovu) bila ista, a na crtežu je letelica imala evidencijski broj 14501. Podsećamo, Srbija će krajem ove i tokom sledeće godine nabaviti devet "Erbasovih" helikoptera H145M, a policija će dobiti jedan "eurokopter" više nauštrb vojske. Policija će tako imati četiri helikoptera, a vojska pet.

Inače, helikopter H145M erbas predstavlja laki transportni i višenamenski helikopter s borbenim mogućnostima i smatra se jednom od najsavremenijih letelica u svojoj klasi koja je u upotrebi širom sveta. Reč je o helikopteru koji, osim dvočlane posade, može da preveze i još devet naoružanih vojnika i koji može da nosi i raketno i mitraljesko naoružanje, zbog čega je idealan za prevoz pripadnika specijalnih snaga i za vatrenu podršku njihovom desantu.

Na osnovu ugovora koji su krajem 2016. zaključila ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova sa kompanijom "Erbas helikoters", prva dva "eurokoptera" stići će u Srbiju krajem ove godine, i to tako što će po jedan pripasti vojsci i policiji, dok će preostalih sedam doći tokom 2019. godine. Osim toga, Vojska Srbije nabavila je sredinom 2016. i dva ruska helikoptera Mi-17. Oni mogu da nose nenavođene rakete kalibra 80 milimetara u kontejneru sa 80 raketa.

Pročitajte OVDE kako je Vulin odgovorio Hrvatima.

Izvor: Mediji

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Helikopteri u Vojsci Srbije

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA