Najnovije

OVAJ SPORT SIGURNO NISTE PROBALI: Nekada se igrao samo u Sibiru, a sada ga igra ceo svet! (VIDEO)

Mas-resling, ruski nacionalni sport, uvršten je u program 4. Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, a Srbija je na ovom međunarodnom turniru imala svog predstavnika — Dalibora Zelena, koji je dostojno predstavio našu zemlju i stigao do polufinala, gde ga je nadjačao Amerikanac Pejn Vilis.

Mas Restling (Foto: Jutjub/Sputnjik)

Superteškaš Vilis je u finalu Kupa “Kolmar“” poražen je od Rusa Ivana Galkina, koji je čak 50 kilograma bio lakši od svog protivnika. Na tom turniru učestvuju sportisti iz 24 zemlje, među kojima su Indija, Novi Zeland, Urugvaj, Mongolija, Azerbejdžan, Ukrajina, Mađarska, Litvanija, Poljska… Mas-restling je sve popularniji sport u svetu, a radi se na tome i da bude uvršten i među olimpijske sportove. Do pre samo sedam godina mas-restling je bio zastupljen u samo tri zemlje, a danas u čak 46.



To je ruski nacionalni sport koji potiče iz Jakutije, jedne od 85 subjekata Ruske Federacije, i neotuđivi je deo bogate kulture naroda Saha (Jakutije) sa Dalekog istoka Rusije. Surova klima Jakutije, gde temperature zimi padaju i na minus 60, a leti skaču i na plus 40 stepeni Celzijusa, primorala je ljude tog ruskog regiona da razvijaju fizičku snagu. Tamo vlada stalna borba za preživljavanje i opstanak. Mladi Jakut mora da ima određene fizičke osobine kako bi mogao da se nazove pravim muškarcem — “booturom”. Ovaj vid sporta im je pomagao da razviju takvu motoriku, snagu, izdržljivost, upornost i odlučnost…

Reč “mas” u prevodu sa jakutskog jezika označava “drvenu palicu”, a “restling” sa engleskog “borbu”. Pravila ovog sporta su vrlo jednostavna: borba se vodi u sedećem položaju, a stopala se nalaze na graničniku, tj. dasci koja deli takmičare. Za pobedu je potrebno “oteti” drvenu palicu-štap iz ruku protivnika ili ga prevući na svoju stranu. Borba traje do pobede u dve runde.

- To je borba snage, čovek na čoveka - ističe Dalibor Zelen.

Nijedan međunarodni turnir u mas-restlingu ne prolazi bez zvuka jakutskih drombulja, a završava se “osuohajom” (igranjem u krugu) - narodnim plesom Jakuta, koji simboliše prijateljstvo, jedinstvo i solidarnost ljudi. Srpskog sportistu smo zatekli na Ostrvu Ruski, pored Vladivostoka, gde se Istočni ekonomski forum i održava. Podršku mu pruža i predsednik Mas-restling saveza Srbije i borac u lakoj kategoriji Nemanja Leković. Srpski sportisti su do sad učestvovali na nekoliko međunarodnih takmičenja, od Hrvatske do Rusije. Zelen je bio pobednik Kupa u Kalinjingradu, a Leković treći na Svetskom kupu u Mađarskoj. Imaju i osvojen Kup u Hrvatskoj.

- Nažalost, ovde u Vladivostoku smo prošli bez medalje, povreda je sve što sam “zaradio”. Amerikanac je bio težak protivnik i svaka mu čast na pobedi - rekao je Zelen posle polufinalne borbe. Srpski sportisti imaju punu podršku Mas-restling saveza Rusije, koja ih već godinama finansira. Govoreći o planovima, predsednik Mas-restling saveza Srbije Nemanja Leković navodi da ih sada očekuje Svetsko prvenstvo u Jakutsku, zakazano za novembar.

- Došli smo u Vladivostok sa namerom da osvojimo medalju, ali nije nam se dalo. Sledeća stanica je Jakutsk. Rusi su definitivno najjači na svetu i u muškoj i u ženskoj kategoriji - kaže Leković.

Svet je na ivici rata. Pogledajte OVDE šta se dešava.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA