Najnovije

EU STRAŽA STIŽE NA GRANICE SRBIJE: Ozvaničen sporazum Fronteksa i MUP-a Srbije! Priče o depou za migrante su... (FOTO)

Evropski komesar za migracije, unutrašnja pitanja i građanstvo, Dimitris Avramopulos i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović parafirali su danas sporazum između Srbije i EU o akcijama koje sprovodi evropska agencija za graničnu i obalsku stražu Fronteks. 

Dimitris Avramopulos (Foto: Jutjub)

Avramopulos je rekao da će to omogućiti da Fronteks u saradnji sa MUP- om Srbije sprovodi granične provere migranata i time se povećati bezbednost spoljnih granica EU.

Kaže da to ne podrazumeva da će evorpska agencija za graničnu i obasku stražu da preduzme nadležnost srpske policajce na granicama, već im pružiti pomoć i podršku u bezbednosti na granicima, a EU će na taj način zaštiti svoju spoljnu granicu.

Evropski komesar je podvukao da će nastaviti da podržava Srbiju na njenom evropskom putu i dodao da bezvizni režim prema Srbiji ne sme biti ugrožen.

- Srbija je evropska zemlja sa sjajnim ljudima i istorijom i nadam se da će se uskoro i za Srbiju otvoriti vrata EU - rekao je evropski komesar.

Sporazum koji su danas potpisali evropski komesar i ministar Stefanović biće uskoro poslat na ratifikaciju u srpski parlament, a Avramopulos kaže da će tim sporazumom biti omogućeno da Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu sprovodi granične kontrole na teritoriji Srbije u saradnji sa srpskom graničnom policijom.

Istakao je da taj sporazum nije samo od značaja za Srbiju, već je bitan za ukupno upravljanje granične bezbednosti na Zapadnom Balkanu i izrazio nadu da će EU i sa ostalim zemljama u regionu uspostaviti takav odnos saradnje kao što ima sa Srbijom.

- Srbija je država koja predstavlja stabilan faktor u regionu i može preuzeti vodeću ulogu u tom procesu - podvukao je Avramopulos.

Stefanović je zahavalio evropskom komesaru na podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu i istakao da je čvrsto opredeljenje Srbije ulazak u EU, te izrazio nadu da će na današnjoj konferenciji u Beogradu o visoko tehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti “Poveži se sigurno”, takođe biti reči o tome šta Srbiji još može da uradi na evropskom putu, ali i šta EU može da uradi za Srbiju.

Podsetio je da se 2015. kada je nastupila migrantska kriza EU prema Srbiji ponela kao prema državi članici.

- Kada je migranska kriza bila na vrhuncu, EU je Srbiju posmatrala kao članicu i sa nama se borila da ne osetimo teret migrantske krize. Komesar i svi drugi koji su dolazili trudili su se da pronađemo zajedničko rešenje - podvukao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, država čini sve napore da njeni građani budu bezbedni, a kako kriminal ne poznaje granice, istakao je značaj saradnje sa zemljama u regionu, EU i međunarodnim organizacijma, te istako da će Srbija nastaviti da bude “poželjan” partner Interpolu i Evropolu zahvaljujući vrednom radu i stručnjacima.

- Za Srbiju je važno da učini sve da njeni građni budu bezbedni i da saradnjom sa drugim zemljama omogućimo našim ljudima da se u svojoj zemlji osećaju sigurno i da Srbija bude sigurna zemlja - rekao je Stefanović novinarima.

Ministar je istakao da će sporazum omogućiti Srbiji da još bolje zaštiti svoje granice i građane, ali i da se laše bori protiv organizovanog kriminala, ilegalnih migracija…

- Za nas je i važno da se region udružuje i da svi zajedno tražimo rešenje za migracije, jer to pitanje još uvek nije rešeno, ali i da sarađujemo kako bi rizici bili što manji - istakao je Stefanović.

Kaže da je sa evorpskim komesarom razgovarao i o organizovanom kriminalu i potencijalnom terorizumu, te ponudio pomoć Srbije u borbi protiv tih problema današnjice, kako bi bila prepoznata kao vredan i častan partner u tim borbama.

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić objasnio je da je Fronteks već prisutan na granicama Srbije ka Bugarskoj i Makedoniji. 

Komentarišući današnje potpisivanje sporazuma između EU i Srbije o aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu, a koji će omogućiti angažovanje timova Fronteksa u Srbiji i kontrolisanje granica na graničnim prelazima zajedno sa pripadnicima srpske granične policije, Cucić kaže da je to u obostranom interesu.

- Ne verujem da će se nešto dramatično promeniti, jer ni situacija nije dramatimčna - kazao je on.

Govoreći o kontradiktornim izjava o tome da će Fronteks stići na naše granice ili ne, on objašnjava da je to povezano sa izveštavanjem nekih medija o navodnom pravljenju „depoa“ migranata na Balkanu, što nije tačno.

Cucić pojašnjava da je Srbija samo tranzitna zemlja za migrante, odnosno nalazimo se na sredini njihovog puta ka EU, pa samim tim oni trajnu u našoj zemlji ni ne ostaju.

Suštinski, objašnjava Cucić, taj se problem rešava sporazumom sa onim zemljama iz kojih migranti dolaze, ali i jakim spoljnim granicama Evrope. Takve kontrole su skupe i ni jedna država ponaosob sebi to ne može priuštiti, zbog čega se i sarađuje sa Fronteksom.

Nemci traže odmah predaju Kosova, SAD veruje Vučiću i Tačiju. Pročitajte OVDE sve o tome.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Aleksandar Šešelj: Da li Srbija postaje parking za migrante?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA