Najnovije

Za Ameriku razgraničenje jeste opcija, Rusija nije za taj model

Spekulacije da administracija SAD "omekšava" pristup rešavanju kosovskog pitanja dobile su potvrdu u izjavi američkog senatora Rona DŽonsona da razgraničenje za SAD nije crvena linija. Očekivano, Rusija drugačije gleda na model rešenja, a pitanje je i kako će se velike sile postaviti u pružanju podrške Beogradu i Prištini u finalnoj fazi dijaloga.

Pregovori u Briselu (Foto: EU)

Odlučno "ne" Nemačke ideji korekcije granica između Srbije i Kosova, američka administracija drugačije posmatra.

"Rekao bih da su oni povukli crvenu liniju, dok mi nismo. Ali mi veoma podržavamo dijalog koji predvodi Evropska unija u smislu približavanja dve strane. Pozdravljamo taj dijalog, ali ne podvlačimo nikakvu crtu. Ponavljam, mi nećemo ništa nametati, rešenje mora proizaći iz tih razgovora", kazao je Ron DŽonson za RSE.

Da li to znači da će SAD podržati ideju razgraničenja, američki ambasador Kajl Skot ne želi eksplicitno da pojašnjava.

"Mislim da je najvažnije sada da ja ne kažem da ili ne, nego da u stvari Srbija i Kosovo dođu do dogovora i onda ćemo posle toga mi sigurno gledati taj dogovor pozitivno, ukoliko je to dogovor između strana u konfliktu", rekao je Skot.

Dok Skot smatra da je, bez nametanja datuma, sada pravo vreme za rešavanje problema, ruski ambasador Aleksandar Čepurin poručuje da Kosovo, u skladu sa međunarodnim pravom, treba da se vrati u pravni i državni sistem Srbije.

NJegove reči pojašnjava srpski ministar spoljnih poslova.

"NJihova pozicija je ista kao i naša, a to je očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i nepriznavanje jednostranih akata Prištine. To se odnosi i na ovaj ruski stav", kazao je Dačić.

Da li Rusija na Balkanu nudi destabilizaciju, kako to vidi republikanski senator DŽonson, ili ipak može biti partner Amerikancima?

"Kada se njihovi i naši interesi poklapaju, mi smo spremni i za saradnju sa njima. Što se tiče stabilnosti u ovom regionu, mislim da se naši interesi poklapaju", ocenio je Skot.

Osim poruke da rešenje kosovskog problema treba da učvrsti mir i stabilnost u regionu, javnost u Srbiji i dalje ne zna šta je na stolu i o čemu se tačno u Briselu pregovara. A dijalog se, prema najavama evropske administracije, uskoro nastavlja.

Šešelj u transu zbog katastrofe Hrvata, otkrio kako na španskm od sada izgleda broj šest. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Govor Slobodana Miloševića na Gazimestanu 1989 godine 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA