Najnovije

Hejlijeva zapretila vojnim napadom SAD u slučaju bilo kakvog napada na militante u Idlibu: "Ne testirajte nas“

Pozabavićemo se svakim napadom na sirijsku provinciju Idlib, upozorila je američki ambasador u UN-u Niki Hejlej, u nastojanjima Vašingtona da pokuša da spreči rusku podršku sirijskoj vojsci da eliminiše poslednje preostalo uporište džihadista.

Hejlijeva (Foto: Jutjub)

SAD su napale Siriju dva puta nakon što je vlada u Damasku upotrebila hemijsko oružje, izjavila je Hejlijeva.

"Ne testirajte nas", upozorila je ona, obraćajući se sirijskoj vladi i njenim saveznicima, Rusiji i Iranu.

Vašington i njegovi saveznici takođe su upozorili Siriju da će delovati ne samo u slučaju upotrebe hemijskog oružja, već i protiv svakog napada na pokrajinu, izjavila je Hejlijeva.

"Bilo koja ofanziva na civilno stanovništvo u Idlibu imaće posledice", dodala je ona.

Idlib je poslednje preostalo uporište različitih džihadističkih grupa koje su nekada pokušavale da sruše vladu predsednika Bašara Asada uz podršku SAD-a, Turske, Saudijske Arabije i drugih regionalnih sila. Najjača od ovih grupa je "Hajat Tahrir al Šam", ranije poznata kao "DŽabat al Nusra", a koja je podružnica "Al-Kaide", terorističke organizacije koju su Sjedinjene Države proglasile odgovornom za terorističke napade od 11. septembra 2001. godine.

Ratna sreća napustila je militanate u oktobru 2015. godine, kada je Rusija otvoreno intervenisala u Siriji na poziv Damaska. Uz pomoć ruskih vazdušnih snaga i vojnih savetnika, Sirijska arapska vojska uspešno je probila opsadu Alepa i proterala militante "Islamske države" sa većine svoje teritorije.

Zapadni mediji, u međuvremenu su počeli sa tvrdnjama o navodnom počinjenom genocidu Sirijaca i Rusa u Alepu. "Beli šlemovi", samozvana "humanitarna" grupa koja deluje samo u područjima pod kontrolom militanata, bila je glavni izvor za tvrdnje o "zverstvima" sirijske vlade.

Rusija je optužila "Bele šleme" za pripremanje napada hemisjkim oružjem u Idlibu kako bi izazvali zapadnu vojnu intervenciju u Siriji. Grupa je snimila najmanje devet video snimaka namenjenih kao dokaz za tvrdnje da je Damask navodno koristio hlor protiv civila u Idlibu, saopštio je u sredu Ruski centar za pomirenje u Siriji.

Al Kaida i „Beli šlemovi“ već snimili devet inscenacija „hemijskih napada“. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ruski Specnaz u Siriji 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA