Najnovije

NEKADA PRE 80 GODINA SMO BILI VELESILA! I to ne samo po ratništvu i herojstvu, već...

Balkanski narodi su pre 80 godina imali najveću stopu nataliteta u Evropi, ali istovremeno je visok bio mortalitet, što nije uticalo opet da ima negativni prirodni priraštaj, piše "Pravda" na današnji dan 1938. godine.

Srpska vojska u Prvom svetskom ratu (Foto: Jutjub)

List “Pravda” piše da je natalitet balkanskih naroda u tom trenutku bio dva puta veći od svih ostalih u Evropi. Na 10.000 stanovnika godišnje u Engleskoj rađalo se 148 dece, u Francuskoj 160, u Švajarskoj 162, u Nemačkoj 171 , u Čehoslovačkoj 188, a kod balkanskih naroda: u Bugarskoj 283, u Grčkoj 289, u Jugoslaviji 308, u Rumuniji 328 dece.

- Ma da je mortalitet kod balkanskih naroda strahovito visok – kreće se od 160 do 206 godišnje na 10.000 stanovnika (dok kod vanbalkanskih naroda izmešu 100 i 200), ipak je fiziološki priraštaj balkanskih naroda, zahvaljujući fenomenalnom natalitetu, vrlo visok i neuporedivo veći od stranih evropskih nacija kod kojih se pojavljuje postupno izumiranje – navodi se u tekstu.

Dalje se dodaje da najviši godišnji fiziološki priraštaj, kako se tada govorilo za prirodni priraštaj, u Evropi ima Jugoslavija – 137 na 10.000 stanovnika, “što dokazuje jaku vitalnost naše nacije”. Balkanske zemlje, s druge strane, imale su i najveći stepen mortaliteta dece u Evropi, odnosno smrtnost odojčadi bila je 370 odsto veća nego kod zapadnih i severnih evropskih naroda. Najviši natalitet u to vreme, piše Pravda, imale su Vrbaska, Vardarska, Zetska i Primorska banovina, a najmanji u Savkoj, Dunavskoj i Dravskoj. Naslvo tog teksta, inače, je glasio:

- Za poslednjih deset godina u našoj zemlji učinjeno je mnogo na socijalnoj zaštiti dece, tako da je njihov mortalitet smanjen na 50 odsto.

U tom pogledu, ističe se, naročito uspešnu akciju u ovom pogledu predvodila je Beogradska opština. List Pravda piše da podaci pokazuju da se sa podizanjem prestonice u urbanističkom smislu smrtnost smanjuje, a da je taj procenat najveći zabeležen do tada u Evropi. Navodi se u tom smislu da su najkarakterističnije bolesti za našu zemlju, protiv kojih se vodila borba, bile malarija i bolesti kože. Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke. List Vreme tog 13. septembra celu naslovnu stranu posvetio je velikom govoru lidera Rajha Adolfa Hitlera u Nirnbergu. On je tada rekao ako namučeni Sudetski Nemci ne dođu do svoga prava i pomoći da će ih dobiti od Nemačke.

- Bog nije stvorio sedam miliona Čeha zato da muče 3,5 miliona Nemaca – rekao je firer i dodao da nemački Rajh to neće dalje trpeti. Istovremeno, objavljena je i vest da je nakon Hitlerovog govora čehoslovačka vlada zabranila za tri meseca sve zborove i demonstracije. Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke. 

Srpski general otkrio Slobinu kletvu iz Haga. Pogledajte OVDE o čemu se radi.

Izvor: danas.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA