Najnovije

PAVKOVIĆ: Nisam izdao Miloševića, nije tražio da izvedem tenkove na narod! (VIDEO)

General pukovnik Nebojša Pavković, nekadašnji načelnik Generalštaba tvrdi da ne bi izveo vojsku i tenkove u vreme petooktobarskih promena čak i da mu je to naredio tadašnji predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević!

Nebojša Pavković (Foto: Jutjub)

U opširnom interjvuu koji je dao iz finskog zatvrora, gde služi kaznu zatvora na koju ga je osudio Haški tribunal, bivši komadant Prištinskog korpusa za vreme razbijanja separatističke pobune na Kosovu i Metohiji 1998. godine i komandant Treće armije u toku odbrane od agresije NATO-a 1999. godine, kaže da bi se oglušio o naređenje Vrhovnog komadanta, ali da Milošević tako nešto nikada nije tražio.

- Nije meni Milošević izdao neko narađenje koje sam ja njemu odbio. Možete da izdate nekog kad vam on naredi, kad traži nešto od vas, a vi to nećete da uradite. Čak i da mi je naredio da upotrebim vojsku, ja je ne bi upotrebio. Ne mogu da upotrebim vojsku, da izvedem tenkove na narod. Jer, u tom tenku se možda nalazi vozač čija je majka ili sestra na ulicama grada. I to je bilo potpuno jasno. Nije bila ugrožena država, nije bio ugrožen integritet, nije pretio bratoubilački rat - konstatovao je Pavković.

Prema njegovim rečima, on nije izdao Miloševića, kako se to obično interpretiralo u javnosti.

- Da izvedem tenkove da bih zaštitio interese jednog čoveka kako god se on zvao, pa za to bi sutra trebalo odmah da me obese na Terazijama. Milošević to nije tražio i ja nisam izdao Miloševića. Jer, on da je hteo vojsku, on bi izveo Gardijsku brigadu. Al on je bio dovoljno pametan čovek da to zna. I ne treba bacati ljagu ni na njega, ni na mene ni na vojsku - naveo je Pavković.

General Pavković je otkrio i da se bivši predsednik Slobodan Milošević premišljao da li da se uopšte sastane sa Koštunicom nakon 5. oktobra.

- 6. oktobra predveče pozvao me je general Tomić (Aco Tomić, prim. aut), koji je u to vreme bio zamenik načelnika Uprave bezbednosti. Rekao mi je da su ga kontaktirali iz DOS i da Koštunica traži da se sretne sa Miloševićem u Palati Federacije - rekao je Pavković i potom nastavio:

- Ja sam nazvao Miloševića, bio je ljut, rekao da to ne dolazi u obzir. Nešto kasnije, ponovo me zove Tomić, kaže Koštunica prihvata da se sretne s njim na nekom drugom mestu, čak i da dođe kod njega, ali da mu ja garantujem bezbednost. Opet prenesem Miloševiću, on kaže neće ni da čuje. Posle sat vremena zvoni specijal, zove me Milošević i kaže - "slušaj, ipak da ga primim, nek dođe u Vilu Mir i ti da prisustvuješ razgovoru" - između ostalog naveo je Pavković.

On je potom naveo da je Koštunicu doveo kod Miloševića, ali da nije prisustvovao razgovoru, jer kao vojnik, tu nije imao šta da traži.

Ko je Nebojša Pavković

- Komandovao Prištinskim korpusom 1999. godine u vreme separatističke pobune na KiM
- Komandovao Trećom armijom u vreme NATO bombardovanja
- U februaru 2000. godine postavljen za Načelnika Generalštaba
- U aprilu 2005. predao se Haškom Tribunalu
- Prvostepenom presudom osuđen na 22 godine zatvora
- Kaznu služi u Finskoj

Pročitajte OVDE ko kaže da Vučić otkupljuje vlast i pere prošlost.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA