Najnovije

"Oktobarac" u Beogradu: Umetnički performansi od kojih zastaje dah

Međunarodna smotra savremene likovne umetnosti, pod sloganom "Čudo kakofonije", trajaće od 15. septembra do 28. oktobra na pet lokacija u Beogradu: u Kulturnom centru Beograda (Artget, Likovna galerija i ''Podroom'), Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, Muzeju grada Beograda, Galeriji "Remont" i Umetničkom prostoru "U10".

Najava za Oktobarski salon (Foto: Promo)

Ovogodišnji umetnički direktori i kustosi izložbe, Gunar i Danijel Kvaran, izabrali su 72 umetnika iz celog sveta koji će svoja dela predstaviti u pet galerijskih prostora.

- Bilo nam je važno da imamo što više različitih lokacija za "kakofoniju", kako u smislu prostora tako i u smislu položaja i značenja različitih institucija. Kao i u samoj postavci, hteli smo da stvorimo sazvežđe različitosti u svakom prostoru. Samim tim nismo birali radove specijalno prema prostorima, ali iz nekih praktičnih razloga, klimatskih uslova i obezbeđenja, ona najnežnija, najdragocenija dela smeštena su u Galeriju SANU – rekao je kustos Gunar Kvaran.

Gunar i njegova supruga Danijel birali su umetnike za koje misle da imaju vrlo specifične, originalne i istaknute karaktere. Oni pripadaju različitim generacijama i koriste najraznovrsnije umetničke jezike, materijale i tehnike. 

Odmah po otvaranju počeo je prvi od nekoliko živih performansa koji će biti izvedeni tokom trajanja salona.
Marta Jovanović (40) autorka je dvočasovnog performansa "Beogradska sirena". Ona je ležala u betonskom "bazenu" u položaju fetusa, okrenuta leđima publici, dok su je posetioci polivali kofama vode.

Prošlogodišnji Oktobarski salon bio je najposećeniji, jer je artefakte na nekoliko lokacija u gradu videlo čak 17 hiljada posetilaca, a organizatori se nadaju da će ove godine još veći broj ljudi uživati u postavci salona.

 

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA