Najnovije

AMERIKA ODLUČILA: Zastrašujući ratnik F-35B dolazi u Siriju i počinje obračun sa ruskim SU-57 i S-400

Američka vojska namerava da iskoristi borbeni avion F-35B Lightining II u Siriji. Prema rečima stručnjaka, ovaj tip aviona ima potencijal da zastraši neprijateljske snage.

F 35 (Foto: Sinhua)

Očekuje se da će F-35B moći da obavi bilo koju misiju u Siriji. Ovo je jedini avion baziran na palubi na Bliskom istoku, i američka vojska ih može koristiti za vojne operacije na teritoriji Sirije, Iraka ili Avganistana.

Američko vazduhoplovstvo (USAF) nikada ranije nije koristilo ovu vrstu aviona u borbenim akcijama. “Raspoređivanje F-35B u Centralnu komandu predstavlja veliku prekretnicu za program i potvrđuje da je avion trenutno u borbi, sprovodeći operacije u stvarnom svetu; on aktivno podržava borbene misije.

Radujemo se tome što ćemo demonstrirati sposobnost naših najnovijih, naprednih stelt aviona tokom ovog angažovanja,“ rekao je 12. septembra kapetan Kristofer Harison, portparol u sedištu marinskog korpusa u Pentagonu.

Avion F35B je opremljen Blok 3F softverom, koji omogućava maksimalnu upotrebu linija prenosa podataka i povećava potencijal za korišćenje oružja.

Prema rečima Harisona, sposobnost F-35 da radi u zonama A2/AD sa ograničenim ili odbijenim pristupom daje Americi prednost u sprovođenju vojnih operacija.

Zvaničnik je takođe rekao da SAD, za razliku od onoga u Iraku i Avganistanu, nemaju vazdušnu superiornost u Siriji, gde Rusija takođe raspoređuje svoje moćne avione i vazdušne odbrane.

Međutim ruski vojni eksperti tvrde da će za F-35 biti teško da se takmiči sa ruskim avionima u slučaju vojnog sukoba između ruskih i američkih snaga u Siriji. Pored toga, američki borbeni avion neće moći da prevaziđe ruske protivavionske raketne sisteme S-300 i S-400.

Što se tiče tehnologije slabe vidljivosti, F-35 je inferiorniji i od F-22 i od Su-57, jer radari ruskih sistema vazdušne odbrane rade u širokom opsegu frekvencija. Sposobnost manevrisanja aviona F-35 je uporediva sa F-15 i F-16 avionima.

Naoružanje aviona takođe podiže neka pitanja. Na primer, raketa vazduh-vazduh AIM-9X Sidewinde nije sposobna da prevaziđe protivavionske raketne sisteme. Pored toga, avionski top koji ispaljuje 3300 metaka u minutu uzrokuje to da se avion okreće horizontalno.

Čak i ako američki piloti koriste ugrađeni radar na F-35 da detektuju i izbegnu oružje vazdušne odbrane, oni će se suočiti sa ozbiljnim problemima, jer su svi ruski vojni objekti zaštićeni radarskim poljem. Treba imati na umu činjenicu da je Rusija značajno superiornija od SAD u oblasti radio-elektronske borbe.

Tokom izraelskog napada na Siriju nestao ruski vojni avion sa 14 članova posade. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA