Najnovije

ODLUČUJUĆA BITKA U JEMENU! SVE ILI NIŠTA! Ako ovaj grad padne, Huti su gotovi, gube rat! (MAPA)

Arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima najavila je pokretanje velike vojne operacije za oslobađanje jemenskog lučkog grada Al Hodejda na Crvenom moru od šiitskih militanata iz pokreta Ansar Alah, rekao je komandant koalicionih snaga general Ali Taniji.

Hadijeve snage nadiru prema Hodejdi (Foto: Jutjub)

- Napad trupa lojalista predsednika Abdrabuha Mansura Hadija uz podršku Arapske koalicije na Hodejdu započeo je iz nekoliko pravaca - rekao je Taniji.

Prema komandantu, Huti su izgubili sposobnost da se odupru. Koalicioni avioni bombarduju njihove položaje na periferiji Hodejde. Koalicija je javila da je prekinut kanal snabdevanja pobunjenika u Hodejdi iz grada Saada. Prema Taniji, hiljade obučenih boraca “Južnog otpora” zaustavilo je pokušaje Huta da povrate područja Hodejde koja su im prethodno oduzeta.

Zauzvrat, televizija “Al Masirah”, koja je pod kontrolom pobunjenika, izvestila je da je Arapska koalicija izvršila napad na zgradu pomorskog fakulteta u Hodejdi. Jemen je zarobljen u oružanom sukobu između vladinih snaga koje je predvodi predsednik Hadi i pobunjenika Huta već nekoliko godina. Saudijska koalicija sačinjena od zemalja Persijskog zaliva vrši vazdušne napade protiv Huta na zahtev Hadija od marta 2015. godine.

Situacija u ratu razrušenoj zemlji naglo se pogoršala od juna, kada je Koalicija pod vođstvom Saudijske Arabije pokrenula ofanzivu da zauzme Hodejdu, ključni lučki grad za dostavu humanitarne pomoći za Hute.

Pogledajte OVDE kako će izgledati demilitarizovana zona u Idlibu.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Huti su pre samo nekoliko dana naneli žestoke udarce Saudijskoj koaliciji nadomak grada Hodejde

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA