Najnovije

JEZIVO OTKRIĆE ZAPREPASTILO CELU SRBIJU! Kašika sa kukastim krstom u zrenjaninskoj bolnici?! (FOTO)

Kašika na kojoj se nalazi ugraviran nacistički orao sa kukastim krstom i natpis "HlaZ" izazvala je veliku pažnju na društvenoj mreži "Redit“.

Nacisti (Foto: Jutjub)

Tvrdi se da je fotografija komada escajga napravljena u jednoj zrenjaninskoj bolnici. Orao sa kukastim krstom je prilično jasan simbol, dok natpis na komadu escajga „HlaZ“ najverovatnije označava jedinicu iz koje je kašika potekla. Moguće je da je reč o “Hilfs Lazaret Zug”, što je bila medicinska jedinica, pa je moguće da je u nekom trenutku bila stacionirana u Zrenjaninu ili da je snabdevala bolnicu materijalom.

Iako se ne može sa sigurnošću utvrditi kako je kašika dospela u bolnicu, zna se da je Zrenjanin, tokom okupacije u Drugom svetskom ratu iz Petrovgrada preimenovan u Veliki Bečkerek, bio centar okupacione vlasti za Banat. Nakon ulaska nemačkih trupa u Petrovgrad 14. aprila 1941. godine u gradu je uspostavljena zloglasna policijska prefektura Juraja Špilera i koncentracioni logor u današnjoj ulici Cara Dušana, kroz koji je, tokom dve godine postojanja, prošlo više hiljada ljudi. Jedinice Crvene armije oslobodile su grad 2. oktobra 1944. godine.

Tuđman mrzeo i proterao Srbe, a oni ga vole. Pogledajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Uznemirujući video: Nemački Vermaht veša i strelja građane Pančeva 1941. godine!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA