Najnovije

AMFILOHIJE OGORČEN! To ni komunisti nisu radili! Oduzimanje crkvene imovine u Crnoj Gori bilo bi...

On navodi da je mitropolija ovih dana objavila i stav Venecijanske komisije o tom nacrtu. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da se u Crnoj Gori javljaju ideje za oduzimanje crkvene imovine, a da je poznat pokušaj da se to i zakonski ozvaniči preko Nacrta zakona o slobodi veroispovesti.

Amfilohije Radović (Foto: Jutjub)

On kaže da, pošto su u međuvremenu sklopljeni temeljni ugovori vlade s Rimokatoličkom crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom, kojima je taj nacrt suprotstavljen, protiv njega su i one reagovale, naročito protiv člana 52 o oduzimanju hramova koji su izgrađeni i imovine verskih zajednica koja je stečena do 1918. godine, a ne samo Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. On navodi da je mitropolija ovih dana objavila i stav Venecijanske komisije o tom nacrtu.

- Zbog njega je nacrt povučen iako vlada tvrdi da ga nije dobila (stajao je na sajtu komisije dve godine). Učini li crnogorska vlast to bezakonje i nasilje, to će biti jedinstven slučaj u modernoj Evropi - smatra Amfilohije.

Upitan da li je moguć scenario da vlasti u Podgorici zaista oduzmu imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske, Amfilohije kaže da ni “bezbožna vlast posle Drugog svetskog rata to nije učinila”, već je oduzela samo deo crkvene imovine.

- Doduše, ona je u svom revolucionarnom zanosu ubila bez suda i presude mitropolita crnogorskog Joanikija i preko 115 najboljih sveštenika, a s njima mnoštvo crkvenog naroda. Međutim, nikad nije dovela pod znak pitanja pravni status eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i nije stvarala svoju “CPC”, kao što to čini njena naslednica, neokomunistička sadašnja vlast. Vlast sekularne države, od koje je Crkva odvojena, odnosi se prema crkvenoj imovini autoritarnije negoli hrišćanska vlast iz vremena kralja Nikole - rekao je Amfilohije.

Miroslav Lazanski odgovara zašto je oboren iljušin. Pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA