Najnovije

DOK VAŠINGTON MUTI: Da li je teroristički napad uvod u vojni puč u Iranu?

Teroristički napad u Iranu jedan je od najsurovijih, sa najstrašnijim posledicama u poslednjih nekoliko godina, ali svakako ima i ozbiljnu simboličku težinu, pošto je izveden na velikoj vojnoj paradi organizovanoj povodom 30. godišnjice završetka iračko-iranskog rata, kaže istoričar Nemanja Starović.

Ilustracija (Foto: Pravda)

Sagovornik podseća da je iračko-iranski rat u bitnoj meri odredio sadašnjost iranske države i društva, s obzirom da ga je pokrenuo Sadam Husein kako bi sprečio tekovine Islamske revolucije u Iranu.

Ono što se do sada zna o terorističkom napadu je da su ga izveli pripadnici terorističkih, etnoseparatističkih grupa koje okupljaju arapsko stanovništvo koje živi na jugozapadu Irana, gde postoje latentne separatističke tendencije.

U jednom momentu je odgovornost preuzela i tzv. Islamska država, što se međusobno ne isključuje kad govorimo o afilijaciji postojećih terorističkih grupa, dodaje Starović.

Iran može i mora u ovom trenutku da pokuša da utvrdi kako je do tako krupnih bezbednosnih propusta došlo, budući da se napad dogodio tokom velike vojne parade i da su sve nužne mere bezbednosti zakazale.

Ono što smo čuli od zvaničnog Teherana jeste da je napad koordinisan i sproveden uz podršku inostranih elemenata, ciljajući, verovatno, na sve one političke i bezbednosne pritiske koje Iranu dolaze iz pravca SAD.

„Mi koji posmatramo sa strane, nemamo konkretnih podataka, Teheran ih još uvek nije izneo u javnost, ali može se pretpostaviti da će zvanični Teheran pokušati da dovede ovaj surovi teroristički napad u vezu sa delovanjem SAD, koje su relativno skoro, tokom prošle godine, organizovale specijalnu jedinicu, odnosno radnu grupu u okviru CIA, a nedavno je i Stejt department organizovao specijalnu radnu grupu vezanu za Iran“, kaže Starović.

On smatra da se i napad i posledice napada koje ćemo u narednim danima videti, mogu dovesti u vezu sa opštim previranjima unutar iranskog društva.

„Podsetićemo da od decembra prošle godine imamo čitav niz različitih protesta i nemira širom Irana, koji su podstaknuti kako ekonomsko-socijalnim pitanjima, pa čak i ekološkim, do protesta etnoseparatističkih pokreta. Iransko društvo se nalazi pred velikim izazovima ako se uzmu u obzir ekonomske teškoće kojima je izloženo, a nesumnjivo je da inostrani faktor, u određenoj meri, pokušava to nezadovoljstvo da podstakne“, kaže Starović.

Sagovornik podseća da se sukob Irana i SAD već duže vreme nalazi u „negativnoj spirali“ i on se ogleda kako u ekonomskim tako i u političkim i bezbednosnim pritiscima kojima je Teheran izložen i, nažalost, „ne postoje izgledi da bi u skorije vreme moglo doći do poboljšanja“.

„Zasad je isključen bilo kakav scenario vojne intervencije, ali mi se čini da će Vašington na sve načine pokušati da dovede do smene režima u Teheranu, bilo političkom, bilo drugom vrstom pritisaka. Ono što bi Vašington voleo da vidi je neki scenario promene režima u Teheranu, uključujući čak i državni ili vojni udar. Tako da, čini mi se, sve ove pritiske, pa čak i organizaciju tragičnog terorističkog napada, trebalo bi posmatrati kroz tu prizmu“, kaže Starović.

On podseća da se trenutno na ključnim pozicijama političke vlasti u Vašingtonu nalaze ljudi koji su izrazito negativno nastrojeni prema Iranu, počevši od šefa diplomatije Majka Pompea i savetnika za nacionalnu bezbednost DŽona Boltona.

Pročitajte OVDE šta je Putin rekao Netanijahuu u vezi sa S-300 koje će dati Siriji?

Izvor: rs.sputniknews

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Današnji izveštaj iz Sirije vezan je za Idlib.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA