Najnovije

BRNABIĆ: Članstvo u Evropskoj uniji je ključni spoljnopolitički cilj Srbije

Premijerka Ana Brnabić sastala se u NJujorku, u okviru zasedanja Generalne skupštine UN, sa holandskim premijerom Markom Ruteom, sa kojim je razgovarala o dijalogu Beograda i Prištine i članstvu u EU kao ključnom spoljnopolitičkom cilju Srbije.

Ana Brnabić (Foto: Jutjub)

Predsednica Vlade istakla je da je Srbija posvećena nastavku dijaloga, kako bi se došlo do rešenja koje je prihvatljivo za obe strane

"Članstvo u Evropskoj uniji je ključni spoljnopolitički cilj Srbije", naglasila je Brnabić i podvukla da „nemamo plan B kada je reč o članstvu u EU".

Premijerka je dodala da članstvo u Evropskoj uniji nije cilj sam za sebe, već da su za građane naše zemlje važne pre svega reforme koje sprovodimo na putu do punopravnog članstva u EU.

Predsednica Vlade upoznala je holandskog premijera sa najvažnijim rezultatima ekonomskih reformi u Srbiji.

„U prvoj polovini ove godine rast BDP-a bio je 4,8 odsto što je u vrhu među evropskim zemljama", istakla je Brnabić i dodala da je cilj Vlade dugoročno održiv ekonomski rast, zasnovan na kreiranju dodate vrednosti i na inovacijama.

Brnabić i Rute razgovarali su i o reformama koje Srbija sprovodi u oblasti vladavine prava i pravosuđa.

Premijerka je istakla da je o tim temama, kao i o Kosovu i Metohiji, razgovarala sa predstavnicima organizacija civilnog društva i da je posvećena daljem negovanju dijaloga Vlade i tog sektora.

Predsednica Vlade je rekla da smatra da u Srbiji postoji sloboda medija, a da je ona uvek otvorena za razgovar sa onima koji se sa tim ne slažu.

„Uspostavili smo dijalog i redovne sastanke sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja koje vodi moj kabinet, razgovaramo o raznim temama i smatram da je veoma važno da nastavimo da negujemo dijalog", naglasila je Brnabić, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Ona je takođe istakla značaj sastanka sa Ruteom jer je za Srbiju važna podrška Holandije na putu evrointegracija.

Dodaje da Holandija spada u grupu zemalja sa kojima Srbija često nije imala dovoljno razumevanja ali da se to sada promenilo.

"Razgovarali smo potpuno iskreno i otvoreno, sastanak je bio veoma prijatan", rekla je ona.

Dodala je da je nama u interesu da imamo i što bolju ekonomsku saradnju sa tom zemljom.

"Imamo velike i kvalitetne holandske investitore u Srbiji", rekla je ona uz očekivaje da se situacija na tom planu u narednim mesecima još više produbi.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da će na panelu u NJujorku, posvećenom mirovnim operacijama, pozvati da se ne smanjuje UNMIK misija na Kosovu i Metohiji. 

Brnabić, koja predvodi delegaciju Srbije na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, rekla je da će na sastanku na visokom nivou pod nazivom "Akcija za mir" istaći da više od 300 žena i muškaraca iz Srbije učestvuje u mirovnim misijama širom sveta što je, naglasila je, još jedan pokazatelj ozbiljnosti i značaja Srbije i njene predanosti miru i bezbednosti širom sveta. 

Istovremeno, premijerka kaže da će panel posvećen mirovnim operacijama iskoristiti da pozove da se ne smanjuje UNMIK misija na Kosovu i Metohiji jer je to jedna od najvećih bezbednosnih misija "u i dalje kompleksnom okruženju" na KiM. 

Premijerka je uverena da će dijalog Beograda i Prištine biti tema svih sastanaka u NJujorku.

"Svi su zainteresovani za to kako taj dijalog teče. Puna podrška predsedniku Aleksandru Vučiću na njegovim hrabrim potezima i odlučnosti da proba da reši višedecenijski problem, koji je nekako najlakše političarima da ostave sa strane", rekla je Brnabić. 

Prema njenim rečima, "ceni se što Vučić pokušava da reši problem koji će uticati na regionalnu stabilnost i bezbednost, a onda i na stabilnost i bezbednost u Evropi".

Brnabić je rekla i da je delegacija Srbije dobila poziv i da se sastane sa američkim sekretarom za trgovinu Vilburom Rosom, što nije bilo planirano. 

Ona je dodala da će sastanak, za koji je rekla da "još jednom pokazuje sve bolje odnose između Srbije i Amerike" biti održan u četvrtak ili petak. 

Brnabić će kasnije danas, po lokalnom vremenu, učestvovati na sastanku na visokom nivou pod nazivom "Akcija za mir" koji je posvećen mirovnim operacijama, u organizaciji generalnog sekretara UN.

Dok svi čekaju isporuku S300 Siriji, on već stigao. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Ovo vatreno oružje možete kupiti bez dozvole policije! | Darko Božić 

Knjigu Aleksandra Dugina “Četvrta politička teorija” možete poručiti OVDE.

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA