Najnovije

IZVEŠTAJ EVROPSKOG SAVETA: Promena granica je malo verovatna bez nasilja! Tači gubi podršku...

„Promena granica na Kosovu ne bi prošla bez nasilja“, ocenjuju ambasadori nekoliko evropskih zemalja u Prištini, u poverljivom izveštaju, sačinjenom za potrebe Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR), pan-evropske organizacije formirane 2007 godine.

Hašim Tači (Foto: Jutjub)

U izveštaju se ističe da je kosovski predsednik Hašim Tači počeo da gubi podršku stranih posmatrača na Kosovu, dok bi među protivnicima njegove ideje za promenu granica i razmenu teritorija, mogli da budu i premijer Ramuš Haradinaj, predsednik parlamenta Kadri Veselji i pokret Samoopredeljenje.

„Obe strane u debati o ideji ‘korekcije granica’ su jasno definisane: premijer Ramuš Haradinaj, predsednik parlamenta Kadri Veselji, i Samoopredeljenje – opoziciona stranka, protive se ideji, dok je predsednik Hašim Tači glavni zagovornik“ , navodi se u izveštaju, čije delove prenosi Koha ditore.

Izveštaj je napisan na tri strane. Sastavili su ga Norbert Retgen, aktuelni predsednik Odbora za spoljne poslove u nemačkom parlamentu i Robert Kuper, bivši supervizor u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine.

„Uprkos svim razlikama u stavovima zemalja o ideji teritorijalne razmene, evropski ambasadori sa kojima smo razgovarali u Prištini, slažu se da nema načina da se promene granica odvijaju mirno i da će to podsticati Srbe da napuštaju južno Kosovo“, navodi se u izveštaju.

Autori ga završavaju procenom da su dve ideje – Zajednica opština sa srpskom većinom i liberalizacija viznog režima „mrtve“.

Izveštajem je, osim debate o promeni granica na Kosovu, obuhvaćen i predstojeći referendum u Makedoniji.

Pročitajte OVDE sve detalje sastanka u SAD i kakvu su to žestoku poruku dobili Brnabić i Tači.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vlasi: Promena granica između Kosova i Srbije znači pripajanje RS-a Srbiji i eto nas opet u `90-im.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA