Najnovije

PUTIN VIŠE NE KRIJE KOJE ORUŽJE ŠALJE U SIRIJU: Pored moćnog S-300, Asadova vojska dobija i radare za elektronsku borbu (VIDEO)

Rusija je počela – kako je njen ministar odbrane, Sergej Šojgu, i najavio - jačanje svojih potencijala u Siriji za radio-elektronsku borbu.

Putin i Asad (Foto: RIA)

Prvi takvi sistemi  stigli su sinoć avionima Il-76 u avio-bazu Hmejmim koja se nalazi pored Latakije. Međutim, tajna je šta je sve dostavljeno u Siriju.

Međutim, neke pretpostavke su već izvedene na osnovu Šojguove izjave da će njegova zemlja iz Hmejmima ubuduće gušiti i satelitsku navigaciju avionima i raketama koje budu usmerene prema Siriji.

Glavni urednik Militari Rusija – Dmitrij Kornjev – izjavio je da su u Siriju najverovatnije prebačeni sistemi „Krasuha-4 i R-330Ž „Žitelj“. Međutim, nije isključio ni da je u Siriju otpremljen najnoviji takav mobilni sistem „Divnomorje“.

Kornjev je objasnio da „Krasuha-4“ služi za borbu sa avionima i dronovima, a da je „Žitelj“ efikasan u ometanju satelitske navigacije.

„Divnomorje“ je namenjen ometanju avionskih radara, sistema veze i satelitske navigacije.

„Krasuha-4“ je u stanju da guši signal i najmodernijih radara  i to na daljinama od 150 do 300 kilometara.

„Žitelj“ ima manji domet – do 30 kilometara – ali ima druge prednosti.

„Divnomorje“ je efikasan u `sluđivanju`letećih radara tipa E-3 AWACS, E-2 Hawkeye i E-8 JSTAR.  A u stanju je da od tuđih radara `sakrije` sve u krugu od nekoliko storina kilometara.

Inače, juče je postalo jasnije koliko u Siriju stiže zenitnih raketnih sistema S-300.

U Damasku je – doduše, ne sasvim zvanično – objavljeno da će sirijska PVO dobiti pukovski komplet S-300PMU-2 „Favorit“ i to – iz rezerve Oružanih snaga Rusije.

A standarni „pukovski komplet“ čine dva diviziona sa po 12 lansera koji u svakom trenutku imaju po četiri rakete spremne za ispaljivanje.

U kompletu je i radar za sve visine 64 N6E2 koji sve vidi u prečniku od nekoliko stotina kilometara.

Bivši načelnik ruskih zenitnih raketnih jedinica – general Aleksandar Gorkov – izjavio je da će „pukovski komplet“ biti postavljen uz sirijsku obalu Mediterana. Po njegovoj proceni, to će zatvoriti sve `koridore` koje je dosad koristila izraelska avijacija za napade na Siriju.

Sa S-300 Sirija će moći da kontroliše i svoje granice sa Libanom, Jordanom i Irakom.

Rusi porinuli u more nastrašniju podmornicu svih vremena. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA