Najnovije

Ruski uticaj na kulturu srpskih gradova - istorija bratskih naroda

Prošle nedelje je u Ambasadi Republike Srbije u Moskvi održana uspešna prezentacija i predavanje na temu „Kulturno nasleđe srednjovekovne Srbije i odnosi Srba i Rusa “. Na ovoj tribini razgovaralo se o uticaju Rusije na kulturu srpskih gradova, a kao primer grada na koji je rusko kulturno nasleđe imalo veliki uticaj izdvojeno je Kraljevo.

Ruski Kremlj (Foto: Jutjub)

Publici koju su mahom činili profesori i studenti koji izučavaju slavistiku, kao i studenti iz Srbije koji uče na raznim fakultetima u Moskvi napre se obratila Mirjana Savić , viši kustos-istoričar. Kroz svoju prezentaciju ona je dala pregled jednog veka zajedničkog života Rusa i Srba u Kraljevu, politička, privredna, kulturna i naučna prožimanja , tragove Kraljevčana u Rusiji , kao i crtice o Kraljevčanima koji su na različite načine doprineli širenju ruske kulture, umetnosti i nauke u Srbiji.

Ona je skrenula pažnju i na velike žrtve ruskog naroda i njihovih vojnika, koji su u ratnim godinama neretko davali živote za odbranu srpske teritorije.

- Nakon što je prestala da postoji craska Rusija, vlast su preuzeli boljševici predvođeni Lenjinom. Značajan broj od oko dva milona Rusa mahom pripadnika svih slojeva elite carske Rusije spas je potražio u emigraciji širom sveta a njih oko 40000 je utočište našlo u ondašnjoj kraljevini Jugoslaviji , najvećim delom u Srbiji. Deo njih ,oko tristotine , obreo se i u Kraljevu u kome i danas žive njihovi brojni potomci. Od svog dolaska pa do današnjih dana davali su i daju veliki doprinos razvoju grada na Ibru. Nijh 59 našlo se na spisku među 2196 identifikovanih žrtava streljanja koga su izvršili Nemci oktobra 1941. godine u Kraljevu. U borbama za oslobođenje Kraljeva novembra 1944. izginulo je 357 pripadnika Crvene armije a njihovi posmrtni ostatci su 1962 godine ,uz najveće vojne počasti, preneti u zajedničku grobnicu u Jagodini.

U nastavku predavanja o nasleđu srednjovekovne Srbije govorila je Suzana Novčić, muzejski savetnik i istoričar umetnosti.Ona je govorila o „Srpskoj umetnost druge polovine 12. i 13 veka – Raška škola“ a njena koleginica Tatjana Mihailović, muzejski savetnik-arheolog, je održala predavanje naslovljeno „Između Vizantije i zapada – Studenička plastika i njen uticaj na druge vrste umetnosti“.

 

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA