Najnovije

TALIBANI OSVAJAJU AVGANISTAN: Naneli su žestok udarac avganistanskoj vojsci, jer su im...

Dana 29. septembra helikopter Avganistanskih vazduhoplovnih snaga (AAF) pao je u selo Mandi Kol u okrugu Kohi Safi u istočnoj provinciji Parvan, prema televiziji TOLO.

Talibanski borci u Avganistanu (Foto: Jutjub)

Portparol provincije Parvan rekao je da je osoblje avganistanskog helikoptera napadnuto. Nekoliko sati kasnije, talibani su preuzeli odgovornost za napad i rekli da su njegovi borci oborili helikopter kada je izvršio napad u Kohi Safiju. Sa druge strane, postoji izveštaj da je helikopter "sleteo". "Glas DŽihada" (novinska agencija Talibana) javlja da su lokalni očevici videli da je helikopter "bio u plamenu dok je padao na zemlju".

Stručnjaci nisu bili u stanju da identifikuju tip helikoptera zbog lošeg kvaliteta slike koju su objavili Talibani. Međutim, agencija TOLO javlja da je helikopter imao tzv. ANA komande. To sugeriše da je to bio ruski Mi-17 iz avganistanskih "Krila specijalnih misija".

Američki helikopteri učestvuju tokom dana akciji protiv Talibana u oblasti Tari Kot, provinciji Urzugan, kako bi oslobodili civile.

Ovo je drugi avganistanski vojni helikopter koji se srušio ovog meseca. Dana 15. septembra, Mi-17 srušio se u okrugu Khak-e-Safid u zapadnoj provinciji Farah, i tom prilikom su poginula četiri oficira. Tada su Talibani preuzeli odgovornost za obaranje helikoptera, ali su zvaničnici Avganistana javili da je uzrok pada otkazivanje tehnike i kvar.

Na jugu Sirije u toku važan susret plemenskih starešina. Pogledajte OVDE detalje.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte kako talibanski borac obara američki helikopter u Avganistanu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA