Najnovije

NA MALA VRATA NEZAVISNOST KOSOVA: Nacrt amandmana za promenu Ustava sledeće nedelje

Vlast se sprema da menja Ustav Republike, postavlja se pitanje čemu to u ovom momentu.

Vučić, Ustav, NATO i Kosovo (foto: Pravda)

Ministarstvo pravde objaviće tokom sledeće nedelje tekst nacrta ustavnih amandmana koji su usklađeni sa preporukama Venecijanske komisije. U skladu s tim, organizovaće se okrugli sto na koji će biti pozvani stručnjaci i svi drugi zainteresovani da saznaju šta je Ministarstvo pravde uradilo i da iznesu nedoumice u pogledu pojedinih rešenja.

Na ovaj način, prema rečima ministarke pravde Nele Kuburović, pokušaće da nađu najbolje odredbe koje će biti dostavljene odboru za ustavna pitanja, zaduženom da sačini konačan tekst amandmana.

– Vlada Srbije do kraja meseca treba da uputi inicijativu Narodnoj skupštini da se promeni Ustav. To znači da vlada inicira da se određene odredbe Ustava menjaju, bez podnošenja konkretnog teksta ustavnih amandmana. Nakon toga, Narodna skupština treba da se dvotrećinskom većinom izjasni da li je spremna da uđe u promene Ustava, odnosno da prihvati vladinu inicijativu.

Mnogi su zabrinuti da se na ovaj način zadire u odredbe Ustava koje zabranjuju članstvo Srbije u vojnim savezima i koje definišu Kosovo i Metohiju kao deo teritorije Republike Srbije.

Da li su u pravu oni koji tvrde da su ovi amandmani samo skrivena taktika i koraci ka učlanjenju Srbije u NATO i predaji Kosova i Metohije, kao i otvaranje mogćnosti za nekontrolisani priliv imigranata i dobijanje srpskog državljanstva ostaje da se vidi?

OVDE pogledajte da li je predloženi Dejton 2 šansa za Srbiju, ili pošetak kraja?

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučić: Nama je potrebno što više imigranata da poprave natalitet i ekonomiju

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA