Najnovije

15. Univerzitetsko prvenstvo sveta u šahu od 12 do 19. septembra u Brazilu

15. Univerzitetsko prvenstvo sveta u šahu održaće se u brazilskom gradu Arakažuu,  u periodu 12-19. septembar 2018. godine. Kako su domaćini najavili, očekuje se učešće više od 30 univerzitetskih reprezentacija iz sveta.

Ilustracija (Foto: Pravda)

Naša delegacija broji pet članova. Muški deo sačinjavaju internacionalni majstori Marko Nenezić (Građevinski fakultet) i Vladimir Luković (Matematički fakultet), a ženski deo ženski internacionalni majstori Adela Velikić (Elektrotehnički fakultet) i Tijana Blagojević (Fakultet organizacionih nauka). Svi su studenti Univerziteta u Beogradu.

Nenezić, Luković i Velikić su već učestvovali na nekoliko najznačajnijih univerzitetskih međunarodnih takmičenja na kojima su osvajali medalje. Podsetimo se Zagreba 2016, Fuenhirole 2017...

Novo ime u našoj univerzitetskoj reprezentaciji je Tijana Blagojević, koja se od ove godine nalazi na srpskoj šahovskoj listi (prelaz iz Crne Gore) i ovo će joj biti prvi nastup za Srbiju. Nije sve glatko išlo sa Tijaninim nastupom. Za razliku od FIDE šahovskih takmičenja za koje je bitno da u rubrici „Federacija“ piše SRB, kod univerzitetskih takmičenja pored te „sitnice“ takmičar mora da poseduje i pasoš Srbije. Zahvaljujući molbi upućenoj ministru unutrašnjih poslova dr Nebojši Stefanoviću i angažovanju službenika MUP-a Republike Srbije, Tijana je po ubrzanoj proceduri dobila državljanstvo i pasoš Republike Srbije. 

Što se samog takmičenja tiče, igraće se dva odvojena pojedinačna turnira po švajcarskom sistemu (studenti i studentkinje) u devet kola po normalnom tempu igre (90 minuta plus 30 sekundi po potezu). Na osnovu pojedinačnih rezultata određivaće se i ekipni plasman sabiranjem tri najbolja rezultata. U našem slučaju, zbog odnosa dva - dva, to će biti dva studenta i jedna studentkinja ili dve studentkinje i jedan student.

Podsećanja radi, na 14. Univerzitetskom prvenstvu sveta održanom pre dve godine u Abu Dabiju, u tri „discipline“ osvojena su tri četvrta mesta. Marko Nenezić u konkurenciji studenata, Jovana Erić u konkurenciji studentkinja i ekipno četvrto mesto. Iskreno se nadamo, da će naši najbolji studenti u Brazilu napraviti bar jedan iskorak napred.

Univerzitetska reprezentacija Srbije kreće na put sa Aerodroma „Nikola Tesla“ u utorak, 11. septembra 2018. godine u 17:00 sati letom Beograd-Pariz, odakle se leti za Rio de Ženeiro, a treći let je za Arakažu, grad domaćin. Dolazak je predviđen u sredu, 12. septembar u 11:00 sati po lokalnom vremenu. Svečano otvaranje takmičenja je istog dana u 14:00, a prvo kolo se igra sledećeg dana, 13. septembra 2018. godine u 09:00 sati.
 
S obzirom na tešku finansijsku i organizacionu situaciju u našem šahu i univerzitetskom sportu u Srbiji, odlazak u Brazil već predstavlja veliki uspeh. Nastavljen je kontinuitet učešća šahovske univerzitetske reprezentacije Srbije na najznačajnijim međunarodnim takmičenjima, bez obzira na kom kontinentu se održavala.

Veliku zahvalnost za pomoć koju su nam pružili dugujemo našim šahovskim prijateljima (redosled nasumičan) koji verno i nesebično prate i podržavaju sve univerzitetske šahovske aktivnosti: Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ (prof. Dr Branko D. Kovačević, bivši rektor i predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu), Eurobanka, MRG Eksport-Import, Grad Beograd, Univerzitetski sportski savez Beograda (prof. dr Vladimir Koprivica i Vladan Pavić), Univezitet u Beogradu (prorektor prof. dr Ivanka Popović), Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (mr Zlatko Grušanović), Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo PEP (Dušan Cogoljević), Kaisa Komerc (Dušan Sekulić) i kao pojedinci: Nenad Rašković, prof. dr Miloš Nedeljković, prof. dr Vladica Andrejić, Marjan Kovačević, LJubiša Stojilković...

Pročitajte OVDE kakav je zanimljivi seminar održan nedavno.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte kako je bilo na republičkom takmičenju u šahu.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA