Najnovije

DAČIĆ: Hrvatska da se izvini Srbima za genocid, pa da deli lekcije

Izvinite se Srbima za genocid i etničko čišćenje u vreme NDH, pa onda možete da delite lekcije drugima, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić reagujući na optužbe hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova da svojim kritikama na račun premijera Andreja Plenkovića "otežava pomirenje".

Dačić (Foto: Jutjub)

Dačić za "Politiku" ukazuje da u Hrvatskoj sada živi samo 180.000 Srba, od 560.000 koliko ih je živelo 1991. godine.

Kaže i da je pitanje da li reintegracija znači i vraćanje proteranih, "ili je to reintegracija samo onih koje nisu pobili, proterali ili pokatoličili, kako je to isto izrekao Mile Budak".

- I, kako Srbi iz Hrvatske mogu da izvrše agresiju, sami na svoje teritorije gde su živeli? - kaže Dačić i dodaje da je pomirenje moguće samo uz međusobno uvažavanje i poštovanje, uz potenciranje zajedničkih interesa umesto onoga u čemu se ne slažemo.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osudilo je u utorak izjavu šefa srpske diplomatije u kojoj je kritikovao govor premijera Andreja Plenkovića na božićnom prijemu Srpskog narodnog veća u Zagrebu.

Dačić je dan ranije u izjavi za beogradske "Večernje novosti" nazvao "bestidnom" izjavu premijera Plenkovića na božićnom prijemu u SNV-u da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, i upitao "da li on misli i na onih 220.000 naših nesrećnika iz "Oluje".

Hrvatsko Ministarstvo tvrdi da takve Dačićeve izjave predstavljaju "izvrtanje istorije i negiranje činjenica čime se otežava istinsko pomirenje", prenela je Hina.

Iranci uhapsili američkog vojnog veterana. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Trampovo famozno pismo Tačiju / Albansko miniranje pregovora  

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA