Najnovije

Viteško plivanje za Krstovdansko - Bogojavljenski krst: Mogu učestvovati samo oni koji su postili Božićni post

Sa Blagoslovom patrijarha srpskog Irineja Kraljevski red vitezova će na Krstovdan 18.januara 2019. godine, po četvrti put ispod Beogradske tvrđave organizovati "Viteško plivanje za Krstovdansko - Bogojavljenski krst".

Viteško plivanje za Krstovdansko - Bogojavljenski krst (Foto: Jutjub)

Posle liturgije i osveštavanja vode u crkvi "Ružici", biće priređen prigodan kulturno-umetnički i viteški (sportski) program. Plivanje za krst će se održati podno Beogradske tvrđave, ispod pobednika, na Ušću Save u Dunav, ispred restorana “Bela vista”.

Za ovaj događaj obezbeđena je podrška Grada Beograda, JP "Beogradska tvrđava", Žandarmerije i Vojske Srbije.

Prijavljivanje zainteresovanih plivača je na imejl:  dom@kraljevskiredvitezova.org i na tel. 064 138 99 91.

Uslovi za plivače su: da su postili Božićni post, da pristupe pravoslavnim duhom mere i ljubavi, a ne takmičarski.

Članovi Kraljevskog reda vitezova su obnovili tradiciju plivanja za Bogojavljenski krst 1999. godine u Beogradskom jezeru. Posle dvadeset godina iskustva i pokroviteljstva događaja u glavnom gradu i Srbiji, kroz saradnju sa eparhijama i opštinama, Kraljevski red vitezova organizuje Plivanje za časni krst u znak sećanja na krštenje Isusovo na reci Jordan, koje označava i početak NJegove misije hrišćanske propovedi, prvo objavljivanje Tajne Svete Trojice – Oca, Sina i Svetog Duha i prvo ustanovljenje osnovnih simbola hrišćanske vere.

Kraljevski red vitezova je viteški red čiji su osnivači NJ.K.V.kneginja Linda, prinčevi Mihajlo i Đorđe Karađorđević. Kraljevski red vitezova deluje sa blagoslovom patrijarha srpskog Irineja, razvija viteštvo u kulturi, umetnosti, sportu i radu sa decom nastavljajući zadatak daljeg širenja slavjanskog hrišćanskog viteštva. Jedan od poznatijih projekta ove viteške organizuje je “Vitez Fest” koji se priređuje svake godine na Vrbici i Cveti, koji okuplje ceo evropski viteški svet na Beogradskoj tvrđavi.

O dečaku heroju Spomenku Gostiću saznajte OVDE. Knjige iz Pravdine internet prodavnice možete pogledati i naručiti OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA