Najnovije

DIPLOMATSKI SKANDAL! Hoćeš ukrajinsku vizu? Finansiraj rat! (VIDEO)

Ambasada Ukrajine u Meksiku traži od podnosilaca zahteva za vizu da plate za „doprinos ATO-u“ (Antiteroristička operacija, službeni naziv za dejstva u Donbasu - prim. red.) kako bi dobili dozvolu za ulazak na teritoriju zemlje.

Donbas (Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine)

Ovu informaciju su preneli ukrajinski mediji, koji su rekli da su dva Meksikanca iznela tvrdnje o dodatnim troškovima u proceduri za dobijanje vize. Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da je “doprinos” koji oni spominju navodno dobrovoljan.

Informacije o sumnjivim novčanim naknadama prvo su objavili meksički mediji, a prema njihovim navodima dva njihova državljanina su bili prisiljeni da plate potreban iznos kako bi legalno ušli u Ukrajinu.

Jedan od njih, advokat Karlos Eduardo Soto Trevino, izjavio je da u ukrajinskoj ambasadi u Meksiku konzul pre rješavanja viznih pitanja navodno zahteva uplatu novca za potrebe ukrajinske vojske.

“Tri puta, kada sam aplicirao za vizu, kada je proces započeo, pokazali su nekakvo pismo i tražili od nas da napišemo slično pismo u kojem se navodi da doniramo 80-100 dolara konzulu ili nekom drugom u ambasadi, i onda smo mogli da dobijemo vizu. Naravno, za vizu morate platiti odvojeno'’, objasnio je on.

Soto je rekao da vizna pitanja odlučuje konzul Ana Prorok. Prema njegovim rečima, svaki put viza ga je koštala stotinu dolara, a iznos naknade - najmanje 80 dolara.

"Ona, Ana Prorok, savetuje da se ovo pismo napiše lično i da se da novac u dobrotvorne svrhe bez računa", tvrdi neverni dobročinitelj.

Drugi meksikanac, Serhio Pena Serano, potvrđuje da je primerak pisma za dobrovoljne donacije nalazi na tabli za štandu za informacije.

"Na stolu se nalazila forma pisma koje je trebalo popuniti, gde piše da sam dobrovoljno donirao novac za Donbas", kaže on.

Serhio kaže da je bio besan zbog takvih poziva za dobrotvorne svrhe.

“Konzul je rekla da ona nema nikakve veze sa ovim dokumentom, a onda sam odgovorio da ga treba preuzeti neko iz konzularnog odeljenja. Pitao sam kakav je to komad papira? Rekla je: "Ne znam!", rekao je Meksikanac i dodao da nije platio ništa.

Kada je došlo vreme da Serhio uzme vizu, prema njegovim riječima, nije bio pušten u ambasadu.

“Lično sam platio vizu konzulu, a ne banci. Nisam dobio nijedan račun. Bilo je veoma čudno. Nije mi dozvolila da uđem, ali ona je uzela novac u dvorištu ambasade “, kaže on.

Konzul Ukrajine u Meksiku, Ana Prorok, pokušala je da opovrgne sve optužbe.

“To nije moguće. Ne znam takav slučaj ... Ako građani doniraju novac za ATO, to je njihov vlastiti posao, a ne moj ", istakla je ona.

Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine reklo je novinarima da su započeli inspekciju u skladu sa žalbama, ali da nisu naišli na kršenja. Ministarstvo je navelo da se novac za potrebe Oružanih snaga Ukrajine prikuplja od 2014. godine.

"Moram da prijavim da je ovo dobrovoljna stvar, stoga, inicijativno, neki zaposleni izrazili su želju da formiraju ta sredstva i prebace ih u vojnu bolnicu u Kijevu za lečenje vojnika koji su se našli u zoni borbe", objasnio je zamenik direktora konzularne službe Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Vasil Kirilič.

Mediji nemaju dokaze o prebacivanju tih sredstava u bolnicu i tvrde da takve informacije nisu pronašli u toj zdravstvenoj ustanovi.

Kakva je panika nastala u Donbasu, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dan sećanja na poginule ukrajinske vojnike

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA