Najnovije

Lazanski oduševljen "Despotom", ponosom Republike Srpske: Težak, brz, pokretljiv! (VIDEO)

Miroslav Lazanski, Novinar, pisac i vojno-politički komentator pohvalio je oklopno vozilo "Despot" koje je zadivilo posmatrače parade povodom dana Republike Srpske u Banjaluci.

Lazanski oduševljen "Despotom" (Foto: Pravda)

- U Republici Srpskoj postoji urgentna potreba da policiju ojačaju što više i to su uradili. Videli smo policiju sa puškama "Hekler i Koh", nekoliko starijih "BOV" oklopnih vozila i novo vozilo "Despot". Ono je domaće i sasvim je solidno, prevozi 8 ili 10 specijalaca MUP, ima nezavisno vešanje točkova, znači vrlo je pokretljiv po svim vrstama terena, vrlo brzo - 120km/h, 14 tona je teško, prelazi prepreke pola metra visoke, ima gore turelu sa mitraljezom 7/62, ali verovatno će dobiti jači 12/7, a najvažnije je da se sve radi u Bratuncu – rekao je Lazanski u emisiji "Dobro jutro Srbijo" na Hepi televiziji.

Lazanski dodaje da je motor Despota Mercedesov, te ističe da će verovatno MUP RS kupiti 30 ili 50 "Despota".

Tehnički remont Bratunac predstavio je protip višenamenskog, multifunkcionalnog terenskog vozila "Despot" koje zbog svojih karakteristika predstavlja nešto sasvim novo ne samo na evropskom, nego i na svetskom tržistu vozila iste ili slične klase. Iz TRB su predstavljajući prototip modela "Despot" naveli čemu je namenjen i kakve su mu performanse.

Osnovni koncept vozila bazira se na višenamenskoj šasiji sačinjenoj od savremenih sklopova pogona I prenosa snage,te nezavisnim sistemom oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima.

Vozilo se može koristiti za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, zatim za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku i protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica, kontrolu teritorija, osmatranje, kao sanitetsko vozilo i drugo.

Kako je Lazanski odbrusio Hrvatima pročitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA