Najnovije

Izložba fotografija "Deca Donbasa" u Beogradu

U sredu 16. januara u 19 časova u Galeriji Kvaka 22, u Ruzveltovoj 39, u Beogradu, otvara se izložba fotografija Irine Laškevič i Dena Levija, pod nazivom “Deca Donbasa”. Izložba traje do kraja januara.

Dete Donbasa (Foto: Promo)

Na ovoj izložbi predstavljene su crno-bele fotografije, portreti sedamdesetoro dece koja su preživela bombardovanja, u zonama Donbasa, tokom tri godine. Više od 200 njih nije preživelo, a oko 500 dece je ranjeno. Ove fotografije nisu samo portreti dece, ovi portreti su poruka.

Ideja projekta se rodila davno, 2014. godine. Iza Irine Laškevič i Dena Levija su stotine kilometara prođeni pešice, na prvoj liniji, pod stalnom artiljerijskom i puščanom vatrom, kada su svuda bombardovali i po celoj teritoriji Donbasa su padale mine. Decu, koja su preko noći odrasla, stalno su sretali. Svi su nastojali da raščiste ruševine, odrasli su ridali pred kamerom, pričajući o svojoj nesreći, a kraj njih su uvek stajala deca, koja su se vrlo ozbiljno odnosila prema njihovoj molbi da ih fotografišu. Verovala su da mogu uticati na one koji svakog dana pucaju na njih.

Tokom nekoliko meseci Irina Laškevič i Den Levi radili su nad umetničkim projektom o ovoj deci. Obavili su ogroman posao u stvaranju fotografija i sakupljanju njihovih istorija. Ti mališani su videli i osetili rat onakav kakav jeste: nepravedan, strašan, okrutan i bespoštedan. Iza svakog portreta, iza svakog pogleda, stoje sećanja o onome što ne bi smelo da bude. Svako od njih je na svoj način video rat, ali svima je zajedničko to da će im rat do kraja života biti bolno iskustvo, koje ih je nateralo da pre vremena odrastu.

“Pre ili kasnije svet će saznati istinu. Za sada, pogledajte u oči decu rata. U tim očima postoji sve, osim mržnje. Mržnja je za slabiće. U tim očima su otužba, presuda, pitanje, nada za mir. Deco Donbasa, nek vas Bog čuva!” napisala je Irina Laškevič. 

Autori ovih fotografija su Irina Laškevič i Den Levi. Irina Laškevič je po obrazovanju arhitekta. Od 2014. godine živi u Donjecku i radi kao ratni dopisnik – fotoreporter. Autor je nekoliko dokumentarnih filmova. Stalni je saradnik Anatolija Šarija, jednog od najpopularnijih ruskih blogera. Den Levi (pravo ime Daniil Bogdan) je rođen u Donbasu. U Donjecku je radio od 2015-2017, a sada živi i radi u Moskvi kao fotograf i video montažer.

Izložbu fotografija, Deca Donbasa, Irine Laškevič i Dena Levija će otvoriti Andrej Kočetov, sindikalni lider iz Luganska, pukovnik LJubinko Đurković, komandant odbrane Košara, koji je nedavno posetio Donbas i dečiji vokalni ansamb Blagodar. U saradnji sa galerijom Kvaka 22, izložbu je organizovala Snežana Vujović Nikolić, likovni umetnik.

Knjige iz Pravdine internet prodavnice kao i antiNato otirače možete pogledati i naručiti OVDE.

 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Snimci iz Donbasa.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA