Najnovije

RUSKI GOSPODARI NEBA DOBILI MOĆNU NADOGRADNJU! Avionima Tu-160 i Su-57 neprijatelji tek sada neće moći da napakoste! (VIDEO)

Novi kompozitni materijal sa poboljšanim karakteristikama za apsorbovanje radarskih talasa dodat je kokpitu najnaprednijeg višenamenskog borbenog aviona "suhoj" Su-57 i strateškom bombarderu "tupoljev" Tu-160, javila je ruska državna visokotehnološka korporacija Rostek.

Su-57 (Foto: Jutjub)

Inovativna staklena obloga razvijena je od strane naučnika kompanije “ Tehnologija R&D Enterprajz”  (deo u okviru Rosteka).

- Ova inovacija udvostručuje apsorbciju radarskih talasa i smanjuje radarski potpis aviona za 30 odsto. Trenutno se obloga stavlja na krov T-50 (Su-57 od avgusta 2017), Su-30, Su-34, Su-35 , Mig-29K i Tu-160 - rekli su u Rosteku.

Obloga je načinjena od slojeva metalnih oksida debljine 70-90 nm. Pored smanjenja vidljivosti kod neprijateljskih radara, on štiti pilota tokom leta od uticaja ultraljubičastih, termalnih i drugih negativnih faktora, kažu u Rosteku.

- Obloga slabi toplotnu komponentu sunčevog zračenja za više od tri puta, dok indeks integralne transmisije u vidljivom opsegu ne čini manje od 65 odsto, a uticaj ultraljubičaste komponente pada za više od 4-6 puta – kažu u korporaciji.

Jedan od direktora Rosteka, Sergej Abramov rekao je ranije da ova inovacija zapravo nema slabih tačaka: njena primena pomaže da se prepolovi težina staklenih krovnih kabina i poveća otpornost na udar i apsorbciju radarskih talasa od 40 do 80 odsto.

Su-57 je peta generacija višenamenskih lovaca namenjen uništenju svih vrsta vazdušnih ciljeva dugog i kratkog dometa i pogađa neprijateljske kopnene i morske ciljeve, prevazilazeći svoje sposobnosti vazdušne odbrane.

Su-57 je prvi put poleteo 29. januara 2010. godine. U poređenju sa svojim prethodnicima, Su-57 kombinuje funkcije napadačkog aviona i borbenog aviona dok upotreba kompozitnih materijala, inovativnih tehnologija i aerodinamička konfiguracija obezbeđuje nizak nivo radarskog i infracrvenog potpisa.

Tu-160 je najveći avion sa varijabilnim krilom i jednim od najmoćnijih borbenih aviona na svetu. 2015. godine doneta je odluka o ponovnom pokretanju proizvodnje nadograđenog strateškog bombardera u fabrici u Kazanju. Dana 16. novembra 2017, novi avion je poslat na pistu za testiranje leta. Zahvaljujući njegovoj nadogradnji, očekuje se povećanje efikasnosti bombardera Tu-160 za 60 odsto.

Snažna eksplozija pogodila je jutros Pariz. Pogledajte OVDE šta se dogodilo.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Najmoćniji ruski strateški bombarder Tu-160 neprikosnoveni je gospodar neba

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA