Najnovije

JUGOSLOVENSKI PILOTI BILI PRVE KAMIKAZE: Da li su Japanci to preuzeli od nas?

Još pre pola veka ''Novosti'' su pisale potresnu priču o pravom poreklu letača-samoubica. Tokom bombardovanja 6. aprila 1941. trojica su izvela napad na Nemce znajući da idu u sigurnu smrt.

Jugoslovenski Meseršmit (Foto: Jutjub)

Listanje novina od pre pola veka može da nas uvede u priče koje su ostale tajanstvene i, nažalost, potpuno zaboravljene. Tako je u “Novostima” od januara 1969. godine, tačno pre pola veka, izašla potresna priča o tome kako su naši piloti, 6. aprila 1941. godine, bili preteče kamikaza. Japanski piloti-samoubice, prvi put su započeli takve misije tri godine kasnije.

Novinaru koji se potpisao kao M. Marić priču je ispripovedao penzionisani potpukovnik Ratnog vazduhoplovstva Dušan Ćirović. Dok su sedeli u zemunskoj Zmaj Jovinoj ulici, stari pilot je pričao o svojim istraživanjima i pokušaju da od zaborava otrgne delo naših pilota s početka Drugog svetskog rata.

Prvi je svoj samoubilački čin sproveo u delo kod Kumanova, na aerodromu Ražnatovačka kosa. Pilot-lovac bio je Vojislav Popović, komandir 42. lovačke eskadrile.

- Uzleteo je među prvima, uvek je bio takav - govorio je Dušan Ćirović. - Od podoficira inženjerca postao je oficir. I tada, tog šestoaprilskog jutra poveo je nekoliko aviona svoje eskadrile u neravnopravan vazdušni boj. Verovatno je video svoje drugove, svoje pilote kako kao buktinje padaju. Znao je da sa svojim starim, sporim avionom gotovo ništa ne može neprijatelju. Možda je u borbi istrošio municiju. Ko bi ga znao kad je doneo odluku...

I ostvario je ono što je odlučio. Ustremio se, iznenada, svojim aparatom na prvi neprijateljski dvomotorac. Iz naglog zaokreta, nisko nad tlom, udario je trupom svog aviona u neprijateljevo krilo. Zajedno sa njim, survao se i poginuo. Skupo je dao svoj život. Ostaci oba aviona pronađeni su, leševi nikada nisu.

Da li je poručnik Milorad Tanasić Šapčanin video šta je uradio komandir eskadrile, nikad nećemo saznati. Međutim, on je sledio njegov primer. Kada je Tanasićev avion bio izrešetan, dok su komande još radile, učinio je isto što i kapetan Popović. Udario je u neprijateljski avion u vazduhu i junački poginuo.

Beograđanin Đorđe Cvetković Ciga, narednik pilot-lovac, tog dana branio je Podgoricu. Poginuo je na svoj dvadeset deveti rođendan. Prethodno je oborio dva italijanska bombardera “savoje”. Upustio se, zatim, u boj protiv fašističkih lovaca koji su štitili bombardere napadače. Kada mu je nestalo metaka, namerno se sudario sa trećim bombarderom, zapalio ga i sa njim izgoreo.

Kako je objasnio novinarima čuvar vazduhoplovne tradicije Dušan Ćirović, Japanci tek tri godine kasnije uvode kamikaze, koje ostaju sinonim za pilote samoubice. Ipak, heroji našeg neba bili su letači koji su imali anđeoska krila i ogromno srce.

Japanci su pojedinačno jurišali avionima na ciljeve tek aprila 1944. godine. Međutim, u svim vojnim enciklopedijama u svetu, zabeležen je kao početak samoubistvenog avio-napada slučaj japanskog pilota Teraučija, i kasnije, 17. aprila 1944. majora Kapušige Takati, kao prvih kamikaza. Naši su, nažalost, ostali nepoznati…

Obuku najboljih ruskih pilota i njihovih rezervista pogledajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Meseršmit Bf-109e3 , Vazduhoplovstvo kraljevine Jugoslavije

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA