Najnovije

SRPSKI “DRAGUNOV” U PROJEKTU 1500+: U Vojno-tehničkom institutu prikazano desantno odeljenje “Sokolova” (VIDEO)

Tokom posete Vojno-tehničkom institutu koju je predvodio srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, demonstrirano je i desanto odeljenje oklopnog vozila “Lazar-3”, koga su činili pripadnici Specijalne brigade. Oni su bili opremljeni po standardima projekta 1500+ koji je jedan od prioriteta Vojske Srbije.

M-91 (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Kod jednog od vojnika je primećen i tzv. srpski “Dragunov”. Radi se o modifikovanom polutautomatskom snajperskom oružju M-91. Pušku proizvodi fabrika “Zastava” iz Kragujevca. Na njemu je vidiljiv pasivni opto-elektronski nišan “Sova” koji je namenjen upotrebi u uslovima smanjene optičke vidljivosti.

Poluautomatska snajperska puška 7,62 mm M91 prvenstveno je namenjena za uništavanje važnih pojedinačnih otkrivenih (nepokretnih, trenutnih, pokretnih) i maskiranih živih ciljeva na većim daljinama. Uspešno dejstvo snajperskom puškom na otkrivene i dobro vidljive ciljeve danju, postiže se na daljinama do 1.000 metara. Najbolji rezultati se ostvaruju na daljinama do 800 metara. Na niskoleteće avione, bespilotne letelice i helikoptere te padobrance, uspešno dejstvo snajperskom puškom postiže se na daljinama do 500 metara. Noću se najuspešnije dejstvo ostvaruje na daljinama do 400 metara.

Efikasan domet puške (u metrima):

- Meta veličine 30 sm (silueta glave) – efikasan domet do 300 m
- Meta veličine 50cm za siluetu u visini grudi – efikasan domet do 450m
- Cilj veličine 150cm za siluetu vojnika u pokretu- efikasan domet do 650m

Za gađanje snajperskom puškom koristi se metak 7,62 mm M30 (J) sa teškim zrnom (koji je uspešan pandam sovjetskom teškom zrnu M1930 D sa poprečnim opterećenjem od 25 g/cm2), zatim metak 7,62 mm sa običnim zrnom ČJ M87 (pandam sovjetskim lakim zrnima sa čeličnim jezgrom M1908 PS, M1908/1930 i M1908 ST- M2, poprečno opterećen od 22 g/cm2), a i metak 7,62 mm h 54 MZO (J) tip I i II. Pored toga koristi se školski i manevarski metak.

Za dnevna gađanja snajperskom puškom strelac ima mehanički i optički nišan, dok za noćna koristi pasivni nišan. Nišanska daljina za gađanje mehaničkim nišanom je do 1.000 metara, optičkim nišanom M83 do 1.200 metara. a pasivnim do 500 metara.

Snajperska puška puni se okvirom od 10 metaka. Brzina gađanja u borbi zavisi od vrste, težine i karaktera zadatka.

Kako su prve kamikaze nastale u Jugoslaviji, saznajte OVDE.

Izvor: Bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Nova '’papovka'’

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA