Najnovije

KONTINUITET VELIKOSRPSKE POLITIKE U HRVATSKOJ? Gradonačelnik Vukovara meša politiku i sport

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava tvrdi da postoji kontinuitet velikosrpske politike u Hrvatskoj, te da je Vukovar "epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije".

Srbija i Hrvatska (Ilustracija: Pixabay/Pravda)

Ivan Penava je to rekao na konferenciji za novinare, a kao dokaz za tu tvrdnju naveo je podršku koju je predsednik Srpskog narodnog veća i poslanik Sabora Milorad Pupovac dao uhapšenima za ratni zločin u Trpinji kod Vukovara, prenosi Hina.

"Šta reći kada ta ista osoba 2016. po punosnažnoj presudi poseti lično u zatvoru ratne zločince sa ukupno 138 godina zatvorske kazne", rekao je Penava i dodao da to "ne može da bude slučajnost".

Dodao je i da u Hrvatskoj postoje grupe koje ne žele respektabilnu Hrvatsku i da se služe "lažima, širenjem pesimizma i defetizma, preuveličavanjem i zastrašivanjem".

Kako je rekao, ta politika ima svoj legalitet u Hrvatskoj, a da je, s obzirom na mali broj glasača, pitanje da li ima i legitimitet.

"Milorad Pupovac je u 12. izbornoj jedinici, od gotovo 139.000 birača dobio 16.166 glasova, a vrlo slično na lokalnom nivou u Vukovaru Srđan Milaković, od mogućih 8.697 birača dobio je samo 794 glasova", rekao je Penava i zapitao s kojim pravom se "bilo ko od njih poziva da predstavlja srpsku zajednicu".

Penava je Pupovcu zamerio i što se 17. novembra, kada je posetio Vukovar, nije poklonio samo žrtvama velikosrpske agresije na grad, što, kako kaže smatra čistom provokacijom.

On je na konferenciji novinarima pokazao i slajd sa fotografijom snimljenom u vukovarskom Borovom naselju, na kojoj se vidi u snegu napisano "četiri s" i kratki video sa finalne utakmice fudbalskog kluba Vukovar, održane prošle godine, a na kojoj se vidi kako izvođenje hrvatske himne učenici Srednje tehničke škole Vukovar, koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku, prate sedeći na tribini.

Istovremeno, podsetio je da je dosta Vukovaraca srpske nacionalnosti branilo Vukovar 1991. i dodao da bi primere "kako konzumirati posledice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja" trebalo sagledati kroz uspehe sportista, pripadnika srpske nacionalne manjine, a koje su postigli pod hrvatskom zastavom. 

Kako šiptarski terorista izlazi pred sud, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Veselin Šljivančanin: Istina o Vukovaru

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA