Najnovije

DAČIĆ: Zamolio sam čelnike NATO da dolaze redovnim avio-linijama

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je na svečanosti primopredaje dužnosti kontaktne ambasade NATO-a u Srbiji, koju je ambasade Grčke predala ambasadi Norveške, da ne sumnja da će saradnja s Alijansom biti dalje unapređivana u obostranom interesu.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

Dačić je naveo i da je, imajući u vidu iskustva iz NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, tokom jednog od sastanaka koje je imao u sedištu Alijanse čelnike NATO "zamolio da dolaze redovnim (avio) linijama".

Šef srpske diplomatije je na prijemu organizovanom povodom 12. godišnjice rada NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, istakao odličnu saradnju s ambasadom Grčke na unapređenju partnerske saradnje Srbije i NATO tokom prethodne dve godine.

"Ne sumnjam da će saradnja biti dalje unapređivana u obostranom interesu i u 2019. uz podršku Norveške, zemlje sa kojom Srbija ima izgrađene odlične političke i ekonomske odnose, kao i Holandije, takođe, našeg važnog partnera, čija će ambasada, kako nam je najavljeno, a u skladu sa dogovorom sa Norveškom, preuzeti tu ulogu u 2020. godini", rekao je Dačić.

On je istakao "izuzetno važnu ulogu Generalnog sekretara NATO gospodina Stoltenberga, bivšeg premijera Norveške i osvedočenog prijatelja Srbije i našeg regiona, koji je deo svog života proveo u Beogradu".

"Kontinuirani kontakti predsednika Vučića i Generalnog sekretara Stoltenberga u protekle četiri godine značajno su doprineli unapređenju političkog dijaloga i građenju međusobnog razumevanja i poverenja. Posete na visokom i najvišem nivou razmenjuju se svake godine, a imali smo čast da gospodina (Jensa) Stoltenberga ugostimo i početkom oktobra 2018. prilikom otvaranja vežbe 'Srbija 2018', najveće do sada organizovane civilne vežbe u oblasti vanrednih situacija, sa oko 2.000 učesnika iz 40 zemalja članica i partnera NATO", kazao je Dačić.

"Šef srpske diplomatije ocenio je da su "Srbija i NATO značajno unapredili i praktičnu saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa, bilo da se radi o civilnim ili vojnim".

"Nakon uspešno okončanog prvog ciklusa primene Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP), u toku je intenzivan rad na finalnom usaglašavanju novog IPAP za naredne tri godine. Pri tome, politika vojne neutralnosti Srbije se ni u jednom momentu ne dovodi u pitanje. To ostaje naša trajna odluka koju partneri iz NATO u potpunosti poštuju", naveo je Dačić.

On je rekao da "Srbija poštuje opredeljenje svojih suseda i drugih zemalja za članstvo u NATO, te očekujemo i razumevanje za našu saradnju i sa zemljama koje nisu članice Alijanse".

"Naša saradnja sa drugim partnerima, kao što je i praksa pokazala, ne šteti intenzitetu i kvalitetu naše partnerske saradnje sa NATO i njegovim članicama i obrnuto. Članice NATO i aspiranti za članstvo u Alijansi su u okruženju naše zemlje, te smo i zbog te geografske bliskosti prirodno upućeni na saradnju sa njima", rekao je Dačić.

"Imamo odgovornost da zajednički gradimo stabilan region" 

On je ocenio da "Srbiju i NATO čvrsto povezuje zajednički interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu".

"Odnosi Srbije i NATO imaju opterećenja iz prošlosti, što vam je poznato i to je realnost - bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije od strane NATO bez ovlašćenja Saveta bezbednosti UN, što je donelo civilne žrtve i razaranja ogromnih razmera. U našim odnosima, međutim, imamo odgovornost i obavezu da zajednički gradimo stabilan region, a samim tim da omogućimo suštinsku osnovu za njegov prosperitet i doprinesemo miru i stabilnosti u širem okruženju, što je naša zajednička misija, koju treba da ostvarimo", naveo je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je kazao da Srbija "od Alijanse očekuje da sa razumevanjem sagledava, razume i podrži naše prioritete, naročito u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, jer NATO, između ostalog, ima i niz obaveza saglasno mandatu dobijenom od SB UN u očuvanju mira i stabilnosti na KiM".

"Smatramo da samo kompromisno rešenje za KiM može obezbediti trajni mir i stabilnost i u više prilika smo pokazali spremnost da se do takvih rešenja dođe. Dogovor Beograda i Prištine neće biti na štetu bilo koje treće strane i ne postoji nijedan razlog da nešto što dve strane ocene prihvatljivim, bude neprihvatljivo za bilo koga drugog. Mislimo da je vreme da se ovo pitanje reši na način kojim nijedna strana ne bi dobila sve, ali bi dobila dovoljno da rešenje postane trajno i održivo", ocenio je Dačić.

On je naveo da "NATO misija KFOR ostaje jedina legalna i legitimna vojna formacija u Pokrajini, bitan garant sprovođenja Briselskog sporazuma i praktično jedini garant bezbednosti i opstanka Srba, njihove imovine, verske i kulturne baštine na KiM".

Šta je Vašington naredio Moskvi, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dačić: Kurcu sam rekao …

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube