Najnovije

ŠEF NATO KANCELARIJE: Nemamo problem sa neutralnošću Srbije

Šef NATO vojne kancelarije za vezu Čezare Marineli izjavio je za Tanjug da su odnosi NATO i Srbija dostigli veoma visok standard.

Marineli (Foto: NATO kancelarija u Beogradu)

"Svedoci smo veoma praktične saradnje koja, rekao bih, donosi dobrobit ne samo Srbiji, već i NATO, uvek uz poštovanje srpske politike vojne neutralnosti, koju smo priznali, nema problema u vezi sa tim", kazao je Marineli Tanjugu na prijemu povodom 12. godišnjice rada kancelarije za vezu u Beogradu.

On je naveo da NATO i Srbija sarađuju na "veoma praktičan način" i podsetio da je NATO pomogao da se u Srbiji unište velike količine mina, zastarele municije i lakog naoružanja, kao i da je Alijansa finansirala obuku hiljada bivših pripadnika srpskih vojnih snaga za otvaranje malih preduzeća.

"Mi takođe sarađujemo u programima naučnog partnerstva. Sarađujemo na naučnom polju, od razvoja biogoriva do napredne robotike", rekao je Marineli.

On je takođe podsetio da je pre nekoliko meseci Srbija je bila domaćin najveće civilne vežbe upravljanja posledicama vanrednih situacija pod nazivom "SRBIJA 2018", na kojoj je sarađivala sa Evroatlantskim centrom za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRČ) pri NATO-u.

"Uloga Srbije kao domaćina ove vežbe bila je veoma, veoma dobra", naveo je Marineli.

On je dodao da je, kao kontaktna ambasada NATO u Srbiji, grčka ambasada u Beogradu igrala važnu ulogu u daljem razvoju odnosa između NATO i Srbije, a da je NATO vojna kancelarija za vezu blisko sarađivala sa grčkom ambasadom i pozdravlja nastavak saradnje sa norveškom ambasadom, koja je sledeća kontaktna ambasada NATO u Srbiji.

"NJihova uloga je da poboljšaju dijalog, da sprovode javnu diplomatiju, da informišu srpsku javnost o tome šta je NATO, šta NATO radi i da širi mnogo više znanja o tome šta NATO zapravo radi na terenu. Mislim da smo uradili prilično impresivan posao poslednjih godina kako bismo razvili zajedničko razumevanje o zajedničkoj dobrobiti po NATO i Srbiju", zaključio je Marineli.

Norveški ambasador u Beogradu Arne Sanes Bjornstad, čija zemlja od Grčke preuzima dužnost kontaktne ambasade NATO-a u Srbiji, kaže da je za Norvešku velika čast da bude novi NATO kontakt u Beogradu.

"Nadamo se da ćemo biti u stanju da učinimo saradnju Srbije i NATO još jačom, uz potpuno poštovanje nesvrstanosti Srbije. Mi mislimo da postoji puno potencijala da se saradnja učini jačom za dobrobit naroda širom Evrope", kazao je Bjornstad. 

Da li će Amerika napustiti NATO, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Srpski vojnici obučavaju Iračane

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA