Najnovije

VAŠINGTON NAREDIO MOSKVI DA UNIŠTI RAKETU 9M729: Ovo je ruski odgovor

Tokom sastanka o Sporazumu o likvidaciji raketa kratkog i srednjeg dometa (INF) u Švajcarskoj, Sjedinjene Države su zahtevale uništenje ruske rakete 9M729 (SSC-8). To je navedeno u izjavi zamenika državnog sekretara za kontrolu naoružanja i međunarodne bezbednosti Andree Tompson, koju je stalni predstavnik SAD-a u Ujedinjenim nacijama poslao sa specijalnim zadatkom u Ženevu.

Ruski odgovor na sva pitanja (Foto: RIA Novosti)

"Naša poruka je bila jasna: Rusija mora uništiti svoj raketni sistem, koji nije u skladu sa Sporazumom", rečeno je u poruci.

Tompsonova je napomenula da je sastanak u Ženevi izazvao "razočarenje" u Vašingtonu, jer "Rusija i dalje značajno krši ugovor i nije spremna da objasni kako planira da se vrati potpunom poštovanju Sporazuma".

Ruski stav

Zauzvrat, zamenik šefa ruskog ministarstva spoljnih poslova Sergej Rjabkov je istakao da su SAD na sastanak o Ugovoru o INF stigle sa već pripremljenim rezultatom. Prema njegovim rečima, Vašington ne namerava da računa na argumente ruske strane i konstruktivno prihvati predloge Moskve.

"Američke kolege, vodeći računa da Rusija ne popusti pod pritiskom i ultimatumima, izjavile su da navodno nismo spremni da ispunimo dogovor. To apsolutno nije tačno", rekao je Rjabkov.

Istovremeno, on je dodao da je Rusija iskoristila sastanak kako bi "predložila američkoj strani niz specifičnih mera u oblasti transparentnosti u pogledu rakete 9M729". Prema Rjabkovu, Moskva bi bila spremna da ide na ovu transparentnost samo ako bi Sjedinjene Države bile transparentno spremne da ublaže zabrinutost Rusije.

Početkom decembra američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da Rusija ima dva meseca da se "vrati implementaciji" INF-a. Prema njegovim rečima, ako se to ne desi, Vašington će suspendovati svoje obaveze po INF-u. S druge strane, Andrea Tompson je rekla da Sjedinjene Države pozivaju Moskvu da uništi raketu 9M729 ili da modifikuje sistem tako da njegov domet, kako je navedeno u Vašingtonu, ne krši odredbe raketnog sporazuma.

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev rekao je da domet rakete 9M729 nije premašio 476 kilometara u uslovima testiranja, a INF sporazum dozvoljava domet do 500 kilometara.

Kako Amerika napušta NATO, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Raketa 9M729

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA