Najnovije

NEĆE NI DA ČUJU! Sirijski Kurdi odbacili Erdoganovu ideju o sigurnoj zoni na severu Sirije! (VIDEO)

Prema rečima visokog zvaničnika, sirijski Kurdi su odbacili tursku bezbednosnu zonu u severnoj Siriji, izveštava AFP. Nakon telefonskog razgovora s američkim predsednikom Donaldom Trampom, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je da će Ankara formirati sigurnu zonu od 32 kilometra širine u severnoj Siriji.

Kurdi (Foto: Jutjub)

Erdoganov portparol je kasnije razjasnio da će zonu bezbednosti kontrolisati Ankara. Portparol je dodao da će turska vojska koordinisati svoje akcije sa lokalnim stanovništvom.

Ideju je prvobitno predložio Tramp, koji je na Tviteru zapretio da će "uništiti" tursku ekonomiju ako Ankara napadne kurdske snage u Siriji. Kao odgovor, Turska je izjavila da može "ostati gladna, bez hrane i vode", ali će se i dalje boriti protiv terorista. Prošlog meseca, Donald Tramp je proglasio pobedu nad Islamskom državom u Siriji, nakon čega je najavio povlačenje 2.000 američkih vojnika koji su trenutno raspoređeni u ovoj bliskoistočnoj zemlji. Predsednik je izjavio da će zemlje u regionu, uključujući Tursku, izbrisati preostale teroriste.

Tramp je, međutim, naglasio da nastoji da zaštiti Kurde dok je postepeno povlačio trupe iz zemlje, a savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući pozvao je na zaštitu kurdske milicije od strane Ankare kao preduslov za povlačenje SAD.

Erdoganov portparol Ibrahim Kalin odgovorio je da je to bila "fatalna greška u izjednačavanju sirijskih Kurda s Radničkom partijom Kurdistana (PKK) i njenom sirijskom granom PID (kurdska Stranka demokratske unije)”. Ankara smatra da je JPG povezan sa PKK, koju je Turska proglasila  terorističkom organizacijom.

Snažna eksplozija odjeknula u centru Manbidža. Pogledajte OVDE šta se dešava u ovom gradu.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Napetost na severu Sirije ne prestaje

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA